Вівторок, 22 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 21 жовтня — чому цього дня потрібно уникати...

Свята та народні прикмети 21 жовтня — чому цього дня потрібно уникати перехресть

Этот материал также доступен на русском языке
21 жовтня в Україні відзначають Всесвітній день йододефіциту. Християни вшановують пам'ять преподобного Іларіона Великого. Іменини відзначають Олександр, Олексій, Анатолій, Аркадій, Василь, Володимир, Вольдемар, Георгій, Дем'ян, Дмитро, Єгор, Захар, Іван, Іларіон, Костянтин, Микола, Сергій, Теодор, Федір, Юліан, Яків, Ян, Аза, Пелагея.

21 жовтня – яке свято відзначають в Україні

21 жовтня святкують Всесвітній день йододефіциту. Цей день покликаний привернути увагу до проблеми нестачі йоду та хвороб, до яких це може призвести. За статистикою, 30% населення планети має йододефіцит, що може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям.

21 жовтня – яке церковне свято 2024

21 жовтня 2024 року християни вшановують пам’ять преподобного Іларіона Великого.

Він народився 291 року в палестинському селі Тавафа. Під час вивчення наук в Александрії познайомився з християнами та прийняв їхню віру. Незабаром подався до преподобного Антонія Великого, щоб навчитися догоджати Богові.

Після повернення на батьківщину роздав майно родичам та жебракам, а сам оселився у пустелі біля міста Маїума. Преподобний посилено боровся з нечистими помислами тяжкою працею, постом та старанною молитвою. Диявол лякав святого привидами та привидами.

Якось на преподобного Іларіона напали розбійники, і він силою свого слова переконав їх залишити злочинне життя. Незабаром про святого подвижника дізналася вся Палестина, а Господь дарував преподобному Іларіону владу виганяти нечистих духів. Приходили до преподобного Іларіона і ті, хто хотів врятувати свою душу під його керівництвом. З благословення преподобного по всій Палестині почали з’являтися монастирі.

Помер на Кіпрі.

21 жовтня – що не можна сьогодні робити

21 жовтня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • ділитися планами — не здійсняться;
  • починати довгу подорож — поїздка буде важкою;
  • уникати перехресть — за старих часів вважалося, що сьогодні там чекає нечисть;
  • відмовляти у допомозі — до невдачі.

21 жовтня – що заведено робити цього дня

Цей день краще присвятити справам по дому. У давнину в цей день бралися за шиття, вишивання і в’язання.

Згідно з місячним посівним календарем, 21 жовтня 2024 року — вдалий день для розпушування та перекопування ґрунту, збирання бур’янів та опалого листя на ділянці, посіву озимих культур, внесення в землю компосту та гною, збору цибулин та насіння рослин, боротьби з бур’янами та захворювання. Не рекомендується обрізати і прищипувати дерева (рани довго гояться).

21 жовтня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якою буде погода найближчим часом:

  • листя з берези ще не опало — зима буде пізня;
  • хмари низько пливуть — до морозу;
  • у лісі багато грибів — до теплої погоди;
  • безхмарне небо — до різкого похолодання;
  • червоне сонце — на морозну, сонячну погоду.

21 жовтня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Олександр, Олексій, Анатолій, Аркадій, Василь, Володимир, Вольдемар, Георгій, Дем’ян, Дмитро, Єгор, Захар, Іван, Іларіон, Костянтин, Микола, Сергій, Теодор, Федір, Юліан, Яків, Ян, Аза, Пелагея.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні