Вівторок, 15 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниНайвищі ціни за останні 7 років: в Україні рекордно дорожчає популярний фрукт

Найвищі ціни за останні 7 років: в Україні рекордно дорожчає популярний фрукт

Этот материал также доступен на русском языке
Цього сезону ціни на овочі та фрукти просто б'ють рекорди. Багатьом українцям такі ціни просто не по кишені, і це не межа, адже взимку зазвичай все дорожчає.

Не обійшло подорожчання і яблука – популярний та улюблений фрукт усіх українців.

Скільки коштуватимуть яблука і чому вони дорожчають

Так, уже зараз оптові ціни на яблука в Україні сягнули 25 гривень за кілограм, тоді як роздрібні коливаються до 40 грн/кг. Експерти пояснюють підвищення цін зростаючим інтересом виробників до виробництва концентратів.

За словами Володимира Гуржія, керівника USPA Fruit, основною причиною зростання цін є підвищення вартості технічного яблука, ціна якого вже наблизилася до 0,30 євро за кілограм. Це рекордна позначка, яку учасники ринку не спостерігали багато років. Однак він вказує на те, що у Польщі за аналогічне яблуко вже платять менше, тому подальше зростання цін в Україні, швидше за все, зупиниться.

Також експерт зазначає, що підвищення цін пов’язане із сезонним скороченням пропозиції осінніх сортів.

Володимир Гуржій повідомив, що садівники пропонують різноманітні сорти яблук за ціною від 15 до 22 грн/кг, залежно від якості та обсягу партії. Це на 23% вище, ніж наприкінці минулого тижня. При цьому нові оптові ціни на яблука в Україні є найвищими за останні сім років.

Якщо говорити про врожай, то нинішнього сезону він не такий рясний, як минулого року. Вплинула погода – посушливе літо з аномально високими температурами, через яку багато садівників втратили частину врожаю. Тому нинішні ціни до 40 гривень за 1 кг яблук у роздріб можуть знизитися після збирання осінніх та пізньоосінніх сортів, але надалі ціни знову можуть піти вгору.

Наприклад, ціни на яблука в Одеській області коливаються від 25 до 35 гривень у роздріб.

Картопля по 50 гривень – чому ціни зростають

Ще один удар по кишенях та гаманцях українців – це ціни на картоплю. Так, експерти вважають, що взимку ціна за 1 кг може перевищити 50 грн.

Раніше ми розповідали, які ціни на картоплю будуть взимку.

Аналітик плодоовочевого ринку Євген Кузін розповів у матеріалі для журналу «Садівництво по-українськи», що у вересні Україна вперше з 2020 року змушена була імпортувати картоплю.

За даними Кузіна, в Україну завозяться відносно невеликі партії картоплі з Польщі та Литви, а також продукція з Туреччини. Масового імпорту на рівні 2019-2020 років поки що не спостерігається і ці поставки виглядають як тимчасове рішення для покриття дефіциту в період між середньо-сезонними та пізніми сортами.

В Інституті картоплярства повідомили, що цього року врожай картоплі буде на 36% меншим, ніж у 2023 році. Причина – зменшення обсягів вирощування у домогосподарствах.

Тому низьких цін на картопля точно не буде. Якщо у вас є можливість запастися картоплею, краще це зробити, щоб взимку не переплачувати.

Звичайно, дефіциту картоплі не буде, його заповнять імпортною, але наша, українська, все ж таки смачніша. Тому якщо у вас є підвал, то зробіть хоча б невеликі запаси картоплі.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні