Новини

Свята та народні прикмети 13 жовтня — чому в цей день потрібно добре викупатися

13 жовтня – яке свято відзначають в Україні

В Україні щороку другої неділі жовтня відзначають День художника, присвячений людям, які своїм мистецтвом збагачують культуру України. Сьогоднішній день є символом визнання ролі художників у розвитку українського суспільства та культури, їхнього внеску у збереження та популяризацію національної спадщини. Це професійне свято було затверджено Указом Президента України у 1998 році. Ініціаторами цього свята є діячі Спілки художників України. Національна спілка художників України є всеукраїнською творчою організацією, яка об’єднує професійних художників та мистецтвознавців України, а також відомі центри мистецьких промислів країни. Свій день народження організація відзначає 25 жовтня. Вона була створена цього дня в далекому 1938 році.

13 жовтня – Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих. Цей день був заснований Генеральною Асамблеєю ООН 22 грудня 1989 р. Його мета – показати суспільству, що робити, щоб знизити небезпеку від стихійного лиха. Стихійне лихо – небезпечне явище природного характеру, що шкодить людям. Особливість стихійного лиха – в його непередбачуваності, тобто неможливо своєчасно попередити суспільство щодо його появи.

13 жовтня чоловіки та жінки усього світу мають носити костюми – Міжнародний день костюма (International Suit Up Day). Звісно, якщо вони є прихильниками свята костюма, який відзначається в цей день. Водночас, гарно випрасувані штани, білу сорочку, краватку та піджак треба носити незалежно від того, чим ви зараз займаєтеся: працюєте в офісі, знаходитеся дома чи займаєтеся спортом. Це свято для людей з гарним почуттям гумору, а також для тих, хто полюбляє завжди бути вдягненим «ніби щойно від кравця».

Яке церковне свято 13 жовтня

Святі мученики Карп, єпископ Фіатирський, диякон Папила, Агатодор і Агатоніка, сестра Папили, постраждали за часів гонінь на християн імператора Декія в III столітті.

Правителю області, де жили святі, стало відомо, що Карп і Папила не беруть участі в язичницьких святах. Він наказав привести порушників закону і спочатку спробував переконати їх в істині римської релігії. Святі ж відповідали, що непристойно вшановувати несправжніх богів. Тоді суддя наказав оголити мучеників і в залізних ланцюгах водити їх містом, а потім прив’язати до коней і тягти з Фіатири до сусіднього міста Сарди. За Карпом і Папилою добровільно пішли Агатодор і Агатоніка. У Сардах Агатодора забили до смерті воловими жилами, а Карпу, Папилі й Агатоніці відрубали голови. Святий Папила за життя був відомий даром лікування хвороб; він і після своєї мученицької кончини невпинно подає зцілення усім, хто приходить до нього з вірою.

Прикмети дня говорять про майбутню погоду і зиму

  • сніг випав цього дня – зима ще нескоро буде;
  • журавлі полетіли в теплі краї – ось-ось буде мороз;
  • місяць у тумані – погода зіпсується.

У народному календарі 13 жовтня – свято Іверська, Агафонів день, Карпов день, названий так на честь великомучеників Карпа, диякона Папіла, його сестру Агафоніку і Агафодора, пам’ять яких також звершується 13 жовтня.

Що не можна робити 13 жовтня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів’я, пліток, наклепів і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

Народні прикмети дня не радять сьогодні займатися важкою роботою по дому.

Що можна робити 13 жовтня

У молитвах до Богоматері перед чудотворною Іверсько-Мирненською іконою просять зцілення, захисту від лиха, розради в бідах, моляться за різних важких життєвих обставин.

За народною традицією сьогодні потрібно добре викупатися – вважається, що так можна прогнати всі недуги.

13 жовтня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Трохим, Микола, Карп, Веніамін, Микита.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: костюм прикмета свято художник

Новое на сайте

  • Новини

Карітас оголосив про реєстрацію на нову грошову допомогу: потрібно заповнити онлайн-заявку

Міжнародний фонд видає нову грошову допомогу. Як зареєструватися.

16/10/2024 12:54
  • Новини

Тарифи на електроенергію хочуть підняти: названо суми підвищення

Скільки коштуватиме електроенергія найближчим часом.

16/10/2024 12:25
  • Новини

Українців запрошують отримати безкоштовні продукти: куди звертатися за гуманітарною допомогою

Міжнародний фонд видає безкоштовні продуктові набори. Встигніть отримати свій.

16/10/2024 10:25
  • Новини

У Тернопільській області — масштабна пожежа через атаку окупантів — військове зведення 16 жовтня

Російські війська вночі атакували кілька областей України, є наслідки. На фронті ситуація залишається складною.

16/10/2024 09:52
  • Новини

У Пенсійному фонді заявили про підвищення пенсій: про які суми йдеться

Українські пенсіонери тепер одержують більше — у Пенсійному фонді розповіли подробиці.

16/10/2024 09:03
  • Новини

Цей напій вчені радять вживати жінкам після 50 років – він стирає зморшки

Жінки, у яких з’явилися перші зморшки, можуть позбутися їх, вживаючи смачний і корисний напій. Адже…

16/10/2024 07:34