Вівторок, 15 Жовтня, 2024
ГоловнаДачаПро цю важливу процедуру багато квітникарів забувають – як правильно підготувати троянди...

Про цю важливу процедуру багато квітникарів забувають – як правильно підготувати троянди до зимівлі

Этот материал также доступен на русском языке
Троянди - одні з найпопулярніших квітів у саду, і правильний догляд за ними у різні сезони має вирішальне значення для їхнього здоров'я та краси. Досвідчені дачники знають, що троянди потрібно добре підготувати до зими. І мова не тільки про полив, підживлення та боротьбу зі шкідниками.

Багато садівників забувають про ще одну важливу процедуру. І це видалення листя перед зимою. Цей агроприйом має і прихильників, і противників. Розкажемо, навіщо це потрібно, що це дає, і наскільки ця процедура дійсно важлива.

Читайте також: Як правильно посадити троянди восени : секрети та рекомендації бувалих садівників

Навіщо обривати листя з троянд

Зниження ризику захворювання. Листя троянд може бути схильним до різних захворювань, таких як борошниста роса або чорна плямистість. Листя, що залишилося на кущах, може стати джерелом інфекцій, які взимку можуть виживати в навколишньому середовищі. Видалення ураженого листя допомагає знизити ймовірність поширення захворювань навесні.

Зниження навантаження на рослину: Листя беруть на себе частину ресурсів, необхідних для росту та цвітіння. Видалення листя дозволяє рослині акумулювати сили в корінні та стеблах, що особливо важливо перед зимовою сплячкою.

Кращий догляд за рослиною. Забираючи листя, садівники можуть легше провести обрізку та обробку (наприклад, від шкідників чи хвороб) пагонів, що сприяє здоровому зростанню наступного сезону.

Захист від комах. Листя може бути місцем проживання для шкідників. Видаляючи їх, ми зменшуємо кількість укриттів, які можуть використовувати комахи, після чого їх буде легше контролювати.

Обривання листя може сприяти:

  • Поліпшення зимостійкості рослин, оскільки менша маса надземної частини допомагає знизити ризики пошкодження від морозів та вітрів.
  • Здоров’ю троянд: обмежуючи кількість джерел інфекцій та шкідників, ми створюємо більш сприятливі умови для рослин.

Важливо – після видалення листя, їх потрібно прибрати з ділянки, вивезти чи спалити. Особливо це стосується рослин, які були уражені хворобами чи шкідниками.

Читайте також: Не викидайте ці харчові відходи: вони змусять ваші троянди цвісти пишними шапками все літо

Звичайно, проводити обривання листя на трояндах перед зимою – особиста справа кожного. Але якщо зима має бути холодна і морозна, а ваші троянди часто хворіють, то краще листя обірвати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні