Новини

Свята та народні прикмети 10 жовтня — чому цього дня в жодному разі не можна виносити сміття

10 жовтня – яке свято відзначають в Україні

10 жовтня святкують Всесвітній день зору. Він заснований Всесвітньою організацією охорони здоров’я у рамках реалізації Глобальної програми боротьби зі сліпотою «Зір 2020: Право на зір». Його мета – привернути увагу до проблем сліпоти, порушення зору та реабілітації людей із порушенням зору.

Також сьогодні святкують День психічного здоров’я. Цей день започатковано Всесвітньою організацією охорони здоров’я з метою підвищення обізнаності з проблемами психічного здоров’я та мобілізації зусиль на підтримку кращого психічного здоров’я. Психічні та неврологічні розлади поширені у всіх регіонах світу та вражають кожну вікову групу у країнах з різними рівнями доходу.

Ще одне свято 10 жовтня – День працівників стандартизації та метрології України. Це професійне свято, покликане відзначити вагомий внесок працівників сфери стандартизації та метрології у розвиток економіки держави.

Також 10 жовтня відзначають Європейський день боротьби проти страти. Був заснований Європейським Союзом та Радою Європи. Він покликаний підкреслити рішуче неприйняття обома організаціями вищої міри покарання за будь-яких обставин, що є приниженням людської гідності.

10 жовтня – яке церковне свято 2024

10 жовтня 2024 року християни вшановують пам’ять мучеників Євлампія та Євлампії.

Це рідні брат та сестра, які жили на початку IV століття у місті Нікомідії. Прочитавши указ імператора Максиміана про засудження кожного християнина до страти, Євлампій обурився, що імператор замість боротьби з ворогами вітчизни озброюється проти своїх підданих.

За це його повели на суд і вимагали зречення християнської віри. Він відмовився, за що його страшенно катували. Раптом мученик виявив бажання відвідати язичницький храм. Судді зраділи, думаючи, що змусили його зректися християнської віри. Однак у капищі Марса святий вигукнув: “Іменем Господа Ісуса Христа наказую тобі, ідол німий і бездушний, пади на землю і звернися на порох!” Ідол звалився. Євлампія знову піддали тортурам.

У цей час його сестра Євлампія з’явилася перед суддями і оголосила, що вона теж християнка. Їх обох катували, після чого кинули у розпечену піч, але вберіг. Нарешті, брата обезголовили, а сестра померла від мук.

Також 10 жовтня вшановують пам’ять святителя Амфілохія. Він народився близько 340 року. Якийсь час був юристом у Константинополі, але незабаром повністю присвятив себе церковній службі. У 374 році був висвячений на єпископів Іконія.

Брав участь у аріанських суперечках, відстоював Божества Святого Духа проти єресі Македонія. Був присутнім на Другому Вселенському Соборі, потім дбав про врегулювання церковного життя Малої Азії. Помер у глибокій старості після 394 року.

10 жовтня – що не можна сьогодні робити

10 жовтня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • сваритися, лихословити;
  • виносити сміття — винесете фінансову удачу;
  • позичати сірники або свічки — віддасте з дому добробут;
  • носити прикраси — притягните неприємності.

10 жовтня – що заведено робити цього дня

Цього дня прийнято позбавлятися старих речей, які вже не можна носити їх потрібно викинути або спалити. Це допоможе звільнитися від хвороб та бід. Якщо речі хороші — краще віддати їх нужденним — і добра справа повернеться сторицею.

Згідно з місячним посівним календарем, 10 жовтня 2024 року — гарний день для збирання врожаю пізніх овочів, фруктів та ягід, засушування плодів та приготування консервації, живцювання, щеплень, пересадки квітів із клумби в горщики. Також це вдалий день для посадки рослин із кучерявими стеблами — іпомеї, винограду, плетистої троянди, бобових. Також можна посадити овочі у теплиці. Не рекомендуються рясні поливи.

10 жовтня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • гроза — до м’якої та короткої зими;
  • дощ — до теплого січня;
  • багато шишок на хвойних — до сильних морозів взимку;
  • суха та тепла погода — до затяжної осені;
  • похолодало — така погода триватиме ще тиждень.

10 жовтня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Андрій, Антон, Василь, Юхим, Іларіон, Інокентій, Кирило, Кузьма, Павло, Сава, Сергій, Симон, Степан, Хома, Яків.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Як правильно скласти дрова, щоб вони залишалися сухими всю зиму

Осінь - ідеальний час для підготовки до зимового сезону та запасання дровами. Але важливо не…

11/10/2024 14:23
  • Новини

Перлина осіннього столу: як приготувати гарбуз, фарширований сиром, овочами та спеціями

Фарширований гарбуз може стати справжньою окрасою вашого столу. Ця страва не лише смачна, але й…

11/10/2024 13:33
  • Новини

Водіям почали виписувати штрафи за популярне порушення – можуть покарати навіть пасажирів

У рамках кампанії з підвищення безпеки дорожнього руху правоохоронці провели масштабну акцію, нагадуючи водіям про…

11/10/2024 12:39
  • Новини

Приймаються заявки від українців на нову грошову допомогу – скільки видають та як оформити

У рамках проєкту допомога спрямована як на місцевих мешканців, які постраждали від війни, так і…

11/10/2024 11:21
  • Статті

Як правильно визначати водоносний горизонт під час буріння свердловини

У будь-якому випадку буріння свердловини на воду біля приватного будинку має розпочинатися з чіткого визначення…

11/10/2024 10:49
  • Новини

В Україні платитимуть нову базову соцдопомогу – хто зможе отримувати до 4500 гривень на місяць

В уряді заявили про запровадження нової базової соціальної допомоги для найуразливіших категорій населення, зокрема для…

11/10/2024 10:36