Новини

Свята та народні прикмети 5 жовтня — чому цього дня потрібно постаратися повернути борги

Яке сьогодні свято

5 жовтня у багатьох країнах світу відзначають важливе професійне свято – Всесвітній день вчителя. Це чудова нагода подякувати вчителям за їхню невтомну працю і самовідданість, а також підкреслити ключову роль, яку вони відіграють у вихованні майбутніх поколінь. Свято було засноване у 1994 році на честь річниці підписання Рекомендації ЮНЕСКО та Міжнародної організації праці щодо статусу вчителів. Цього осіннього дня відзначають професіоналів, чия робота є однією з найблагородніших і найбільш необхідних у суспільстві. У цей день вшановують важливість і внесок вчителів у забезпечення якісної освіти на всіх рівнях, а також їхню роль у розвитку суспільства. Всесвітній день вчителя має на меті звернути увагу на умови праці педагогів, їхній вплив на освіту та формування суспільства.

У перші вихідні жовтня  відзначають Всесвітній день пішої ходи. Сьогодні люди виходять на вулиці, щоб відзначити свято та нагадати про важливість пішого пересування для здоров’я людини та здоров’я планети. Піша хода є простим та доступним способом підтримати здоров’я. Вона сприяє зміцненню кісток, вирівнюванню тиску, поліпшенню кровообігу, знижує стрес та підтримує нормальну вагу. Крім того, регулярна піша хода пов’язана зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань, діабету та навіть депресії.  Свято було започатковано з ініціативи Міжнародної асоціації спорту для всіх (TAFISA) у 1998 році.

Сьогодні також День працівників карного розшуку. Карний розшук ще за царя мав свою значимість і силу. У 1918 році Наркомат внутрішніх справ УРСР затвердив Положення про організацію відділів карного розшуку. Центральне управління карного розшуку – Центророзшук, було організовано в жовтні 1918 року. З того часу при місцевих органах міліції почали діяти спеціальні підрозділи «для охорони порядку шляхом негласного розслідування злочинів кримінального характеру та боротьби з бандитизмом». Довгі роки ця служба розвивалася і вдосконалювалася. Карний розшук – одне з найбільших і найважливіших підрозділів МВС. Служба оперативників постійно пов’язана з ризиком і самовідданістю. Погоні, перестрілки, засідки, зустрічі зі злочинцем один на один – до всього цього співробітник карного розшуку повинен бути готовий щодня, щогодини.

Яке сьогодні церковне свято

5 жовтня за новим церковним календарем (18 жовтня за старим) – день пам’яті великомучениці Харитини Амісійської. Харитина жила в місті Понте на березі Чорного моря і рано залишилася сиротою. Виховував її благочестивий християнин Клавдій, який ставився до неї як до дочки. і побудував для неї будинок. Коли вона виросла, то прийняла християнську віру, і Клавдій побудував для неї окремий будинок, де вона могла молитися і вивчати Писання. Дівчина була гарна собою і зовні, і внутрішньо, і стала прикладом для багатьох інших язичників – вони також прийняли християнство. Але за часів імператора Діоклетіана християн переслідували. Харитину оббрехали і кинули до в’язниці, а потім піддали мукам. Її намагалися змусити відмовитися від віри, але марно. Харитина Амісійська загинула з молитвою на устах.

Прикмети 5 жовтня

Прикмети цього дня говорять про погоду найближчим часом і якою буде зима:

  • з берези ще не опало листя – сніг випаде пізно;
  • клен і черемха скинули листя – скоро зима;
  • на сосні шишок мало – зима буде теплою;
  • павутина в повітрі – ще довго протримається тепло.

У народному календарі 5 жовтня – свято Харитинин день. За старих часів із цього часу жінки починали ткати полотна, прясти, в’язати і шити.

Що не можна робити 5 жовтня

5 жовтня, як і в інший день, Церква не схвалює і виступає проти сварок, лихослів’я, пліток, наклепу і осуду, а також заздрощів, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

Народні прикмети дня також забороняють лінуватися, не радять на Харитину освідчуватися та вирушати в далеку дорогу.

Що можна робити 5 жовтня

Святій Харитині моляться за здоров’я своє і своїх близьких, за хорошу роботу, сімейне благополуччя і достаток у родині. Харитина також вважається покровителькою рукодільниць, ткаль і швачок. Згідно з однією з народних прикмет, цього дня потрібно постаратися повернути борги – кажуть, що той, кому вдасться зробити це, ніколи не потребуватиме грошей.

5 жовтня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Денис, Матвій, Гавриїл, Кузьма, Євдоким, Олексій, Петро, Інокентій, Макар, Тихон.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: вчитель піша хода привітання прикмети свято

Новое на сайте

  • Новини

Ворожим вогнем накрило 12 населених пунктів Запоріжжя — воєнне зведення 5 жовтня

Російські війська атакували Україну керованими авіаційними ракетами та безпілотниками у ніч на 5 жовтня. Повітряні…

05/10/2024 08:24
  • Новини

Відкрито нову форму реєстрації на продукти харчування: як оформити допомогу

Благодійний фонд "Від Людини до Людини" допомагає українцям подолати труднощі. Щоб отримати допомогу, потрібно заповнити…

05/10/2024 07:36
  • Новини

Налисники будуть тонкими та еластичними – рецепт ідеального тесту: ось що потрібно додати

Рецептів приготування налисників є безліч, але цей рецепт вам сподобається. Налисники виходять тонкими, еластичними та…

05/10/2024 05:31
  • Новини

Що обов’язково потрібно зробити з яблуками перед вживанням, інакше будуть проблеми зі здоров’ям

Аби виростити великі яблука та вберегти їх від хвороб і шкідників, аграрії використовують ціли ряд…

05/10/2024 00:15
  • Новини

Погода в Україні на суботу, 5 жовтня

Чи буде в суботу тепло чи готуватись до дощів? Що кажуть синоптики.

04/10/2024 23:45
  • Новини

Магнітні бурі в суботу, 5 жовтня: готуйтесь до гіршого

Чи буде геомагнітна активність підвищена цього вікенду? Які прогнози роблять експерти?

04/10/2024 23:15