П’ятниця, 27 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниПерехід з одного виду пенсії на інший: у Пенсійному фонді розповіли про...

Перехід з одного виду пенсії на інший: у Пенсійному фонді розповіли про вигоду

Этот материал также доступен на русском языке
Деяким українцям для збільшення виплат слід змінити вид пенсії.

Деякі українці мають право на кілька видів пенсій. У такому разі потрібно вибрати вигідніший варіант.

Про це нагадали у Пенсійному фонді України.

Раніше ми розповідали, що деякі пенсіонери зобов’язані звернутися до Пенсійного фонду у жовтні, інакше виплат не буде.

Пенсійним законодавством України, зокрема статтею 10 ЗУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, передбачено, що якщо людина має право на різні види пенсій (за віком, за інвалідністю, у зв’язку із втратою годувальника), вона має обрати один з них.

При цьому, щоб вибрати вигідніший варіант, потрібно враховувати кілька моментів.

Так, пенсія за інвалідністю ІІ групи призначається у розмірі 90% пенсії за віком. Але для обчислення такої пенсії за віком до страхового стажу зараховується додатковий стаж – період від дня встановлення інвалідності до віку 60 років.

Тому якщо інвалідність встановлена ​​в молодому віці, а тривалість додаткового стажу досить велика, перехід на пенсію за віком не завжди є доцільним.

Перехід з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком вигідний людям, які після призначення пенсії за інвалідністю продовжували працювати.

Якщо в такому разі пенсіонер придбав не менше ніж 24 місяців страхового стажу й вперше переходить з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком, для обчислення розміру їх виплат Пенсійний фонд враховуватиме розмір середньої заробітної плати за три календарні роки, що передують році звернення за переходом на пенсію за пенсією віком. Тобто людина отримає актуальніий і більший розмір пенсії.

Також варто пам’ятати, що перехід з одного виду пенсії до іншого відбувається з дати подання заяви з усіма необхідними документами.

Вас також можу зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні