Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниДеяким переселенцям доведеться повернути виплати ВПО державі – кого торкнеться

Деяким переселенцям доведеться повернути виплати ВПО державі – кого торкнеться

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які через війну, залишили свої будинки та отримали статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО) отримують допомогу на проживання у сумі 2000 гривень на дорослу людину та 3000 гривень на дитину і особу з інвалідністю. Але кожен переселенець має знати, що є випадки, коли виплати доведеться повернути державі.

Один із критеріїв для продовження допомоги на проживання ВПО – це середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім’ї, який не повинен перевищувати 9444 грн на місяць.

Якщо розмір доходу збільшився, а ви продовжуєте отримувати допомогу та не повідомили про зміни, то надмірно нараховані виплати ВПО доведеться повернути.

Раніше ми розповідали, що переселенцям будуть видавати безкоштовне житло.

Але юристи Юридичного радника для ВПО відзначають, що розмір доходу є визначальним при призначенні та виплаті допомоги на проживання ВПО не для всіх ВПО, а лише для тих, хто звернувся за “продовженням” виплат – за призначенням їх на ще один шестимісячний період.

ВПО дають 14 днів, щоб звернутися до органів соцзахисту

Так, згідно з п. 9 Порядку надання допомоги на проживання ВПО уповноважена особа зобов’язана протягом 14 календарних днів після виникнення змін, що впливають на визначення права на отримання допомоги, поінформувати про це засобами поштового/електронного зв’язку орган соціального захисту населення, уповноважену особу виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг.

Важливо, що на законодавчому рівні за ВПО не закріплено обов’язок самостійно відмовлятися від допомоги на проживання, але є обов’язок повідомляти орган соціального захисту населення про зміни у матеріальному становищі.

Таким чином, оскільки факт зайнятості, у тому числі шляхом працевлаштування, є критерієм призначення допомоги як вперше, так і для продовження виплат, ВПО зобов’язані інформувати про будь-які зміни у майновому стані.

Якщо не повідомити органи соцзахисту про зміну майнового стану, то надання допомоги на проживання ВПО у разі неправомірної або повторної виплати одержувачу допомоги за певний період суми такої виплаченої допомоги повертаються одержувачем добровільно або на вимогу органу соціального захисту населення.

Орган соцзахисту населення після виявлення факту надміру перерахованої (виплаченої) допомоги визначає обсяг неправомірно або повторно отриманих коштів та протягом 30 робочих днів повідомляє про це уповноважену особу, тобто ВПО. Тому ВПО повинні обов’язково повідомляти органи соцзахисту про зміну свого майнового становища.

Читайте також:

Щоб отримувати виплати для ВПО з 1 вересня, частині переселенців потрібно виконати одну умову

Звертайся – не звертайся: коли безглуздо робити перерахунок пенсії (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні