Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниНабуття статусу «діти війни» та виплати по 15 тисяч гривень щомісяця –...

Набуття статусу «діти війни» та виплати по 15 тисяч гривень щомісяця – юристи зробили заяву

Этот материал также доступен на русском языке
В інтернеті активно поширюється інформація, що діти, які постраждали через війну, можуть щомісяця отримувати по 15 тисяч гривень допомоги. Ситуацію прояснили юристи.

Раніше ми писали, що із жовтня субсидії почнуть нараховувати по-новому.

В останні дні портал цілодобової безкоштовної юридичної допомоги ВПО та іншим українцям, які постраждали від війни «Юридичний порадник» отримав низку звернень щодо ухвалення «нового» Закону про статус «дитини війни», згідно з яким з 1 вересня 2024 р. начебто передбачається грошова допомога у у розмірі 15 тис. грн щомісяця протягом трьох років.

У рубриці #StopФейк юристи пояснили, що не так із цією новиною.

Найперше, в Україні справді існує Закон «Про соціальний захист дітей війни», однак прийнятий він ще 18 листопада 2004 р., а набрав чинності 1 січня 2006 р.
Інших законів, які стосуються цього питання, НЕ існує і останнім часом таких НЕ приймалося.
У соціальних мережах, зокрема Тік-Тоці, йдеться про законопроєкт №4995, що був прийнятий давно і стосується питань забезпечення жилими приміщеннями військовослужбовців та членів сімей військовослужбовців.
По-друге, відповідно до вказаного вище Закону поняття «дитина війни» застосовується лише щодо осіб, які є громадянами України та яким на час закінчення Другої світової війни (тобто, станом на 2 вересня 1945 р.) було менше 18 років.
По-третє, стосовно дітей, які постраждали від збройної агресії рф проти України, офіційно застосовується термін «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». Порядок отримання цього статусу регулюється постановою Кабміну від 5 квітня 2017 р. №268.
Так, спрощено, для економії часу, може використовуватися «дитина війни», однак нормативне визначення – «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів».

І по-четверте, на сьогоднішній день отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, не підкріплено наданням окремого виду соціальної допомоги”, – йдеться у повідомленні.Також юристи наголосили, що діти мають право на окремі пільги, наприклад, безкоштовне харчування у навчальних закладах, першочергове зарахування до дошкільних навчальних закладів тощо.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні