Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 13 вересня — чому цього дня не дозволяється...

Свята та народні прикмети 13 вересня — чому цього дня не дозволяється гадати із дзеркалами

Этот материал также доступен на русском языке
13 вересня святкують Міжнародний день шоколаду, День позитивного мислення, День перукаря. Християни цього дня вшановують пам'ять святого священномученика Корнилія.

13 вересня – яке свято відзначають в Україні

Міжнародний день шоколаду — неофіційне свято, присвячене улюбленим ласостям багатьох людей на планеті. Його прийнято відзначати щороку 13 вересня. Це свято — чудова нагода поласувати шоколадом, навіть якщо зазвичай ви обмежуєте себе в солодощах. Боби какао були відомі людству ще 1900 року до нашої ери. Вони були невід’ємною частиною культури майя та ацтеків. Так, ацтеки готували з води та подрібнених бобів какао напій. Він був зовсім не схожий на сучасний солодкий шоколад, але високо цінувався за корисні властивості, а какао-боби були у майя і ацтеків своєрідною валютою.

До Європи боби какао привезли на початку XVI століття іспанські конкістадори, але майже чотири століття шоколад був доступний лише багатим людям. Проте промислова революція та зниження цін на какао та цукор зробили шоколад доступним кожному. На початку XX століття він набув сучасного вигляду і став популярним практично у всіх країнах світу.

В даний час шоколад надзвичайно популярний, а виробів з нього налічується багато сотень. Наприклад, знамениті на весь світ такі ласощі, як шоколадні батончики, шоколадні цукерки, шоколадні пироги, торти, тістечка, різні фігурні вироби та багато іншого.

Шоколад вважається не тільки дуже смачним, але й корисним продуктом. Він містить антиоксиданти та допомагає знижувати артеріальний тиск, стимулювати роботу мозку (не дарма його рекомендують школярам та студентам перед іспитами), а також виробляти ендорфіни, які відповідають за гарний настрій. Варто відзначити, що найбільшу користь приносить вживання чорного шоколаду з високим вмістом какао-продуктів і мінімальною кількістю добавок.

13 вересня День позитивного мислення. Ініціатором створення такого незвичайного свята став американський підприємець, що сталося це у 2003 році. Позитивне мислення – це відчуття, яке з’являється у людини тоді, коли, здавалося б, усе довкола проти тебе. Цей день — чудова нагода відштовхнути від себе негатив.

А ще 13 вересня День перукаря. Професійне свято всіх стилістів-перукарів, які роблять наше волосся красивим, здоровим. Термін “перукар” з’явився в Німеччині, хоча нині в самій країні він не вживається, тому що вважається застарілим. Це були фахівці, які працювали з перуками. Подібні послуги, проте, існували ще у Стародавньому Єгипті. Саме цю країну вважають батьківщиною перших професійних майстрів, які займалися укладанням зачісок.

13 вересня – яке церковне свято 2024

13 вересня у церковному календарі – день пам’яті святого Корнилія. За Новим Заповітом Корнилій спочатку був язичником, але шанував Господа, хоч і не вступав до іудейської громади. Якось з’явився Корнилію ангел і наказав знайти святого Петра. Чоловік вказівку виконав, і тоді святий Петро охрестив Корнилія у своєму домі. Вважається, що Корнилій став першим язичником, який прийняв християнство. Згодом чоловік навіть став єпископом за вказівкою святого Петра. Він уславився тим, що зруйнував язичницький храм у Скепсії. Після цього багато язичників повірили у Христа.

Що заборонено робити цього дня

  • Не дозволяється гадати із дзеркалами — вважається, що це призведе до нещастя.
  • Намагайтеся бути уважними та обережними, бо цього дня можна стати жертвою обману чи крадіжки.
  • Краще відкласти заручини або весілля на другий день.

Народні прикмети та традиції на 13 вересня

Серед наших пращурів було чимало цікавих прикмет.

  1. дивилися, який сьогодні день: теплий дощ показує, що цього року він буде останнім;
  2. всі граки вже полетіли в теплі краї — чекайте швидкого похолодання;
  3. на городі багато пузатої, чистої ріпи — в будинку буде багатство;
  4. злива вказує на те, що наступний рік буде врожайним;
  5. у калюжі видно бульбашки — незабаром погіршиться погода.

Серед наших предків існувала традиція прибирати з городів овочі, які мали “корінь” – картопля, буряк, редька, хрін, морква тощо. Вважалося, що з цього дня припиняється зростання всіх культур. З овочів обов’язково готували різноманітні страви. У пошані особливо була редька, яку наші предки навіть називали “королевою овочів”.

Які сьогодні іменини: Олександр, Володимир, Геннадій, Дмитро, Іван, Михайло, Мирон.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні