Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 7 вересня — чому цього дня не радять...

Свята та народні прикмети 7 вересня — чому цього дня не радять одружуватися

Этот материал также доступен на русском языке
7 вересня відзначають День військової розвідки України, Міжнародний день чистого повітря для синього неба, День кіберспорту. Віруючі цього дня вшановують пам'ять святого мученика Созонта.

7 вересня – яке свято відзначають в Україні

7 вересня – День української військової розвідки. 7 вересня 1992 року Президент видав Указ про створення Управління військової стратегічної розвідки Міністерства оборони України. Це започаткувало військову розвідку України, як окремий вид розвідувальної діяльності. Робота розвідника — це романтика, показана у відомих кінострічках. Здобути інформацію з ворожого боку, розсекретити таємні операції противника, дізнатися про плани та наміри протиборчої сторони — це не гарні спецефекти, а реально ризикована справа. Завдяки роботі розвідників та здобутої ними інформації рятуються життя людей, запобігають трагедіям та небезпечним злочинам.

Також 7 вересня відзначається Міжнародний день чистого повітря для синього неба. Дата була запроваджена ООН у 2019 році, щоб привернути увагу до проблеми забруднення атмосфери.Цей день є закликом до того, щоб об’єднати зусилля людства та заявити про право на чисте повітря, йдеться у повідомленні ООН.«Забруднення повітря є серйозним екологічним ризиком для здоров’я людини та однією з основних запобіжних причин смерті та захворювань», – зазначили в ООН. На думку вчених, якщо до 2050 року не припинити викиди вуглецю в атмосферу, глобальну зміну клімату вже не можна буде зупинити. Крім того, стало відомо, що, за даними ООН, забруднення повітря щорічно спричиняє 7 млн ​​смертей.

Щороку 7 вересня в Україні відзначають День кіберспорту, присвячений світу віртуальних змагань. Сьогоднішнє свято з кожним роком стає все більш популярним та значущим. Він символізує визнання кіберспорту як повноцінного виду спорту, а також наголошує на важливості цифрової взаємодії та технологій у сучасній культурі. Це свято було започатковано у 2020 році, коли Міністерство молоді та спорту України визнало кіберспорт офіційним видом спорту. Наразі український кіберспорт знаходиться на досить високому рівні. У країні діють комерційні та громадські організації, які організовують великі, видовищні змагання із значними призами. Федерацію кіберспорту України було засновано у 2018 році. Ця організація дуже щільно займається просуванням соціальних та освітніх ініціатив, підтримкою українських геймерів та проведенням кіберспортивних турнірів у різних містах та регіонах України.

Церковне свято 7 вересня

У Православній Церкві пам’ять Созонта відбувається 7 (20) вересня, у Передсвято Різдва Пресвятої Богородиці.

Мученик Созонт, родом із Лікаонії, був пастухом. Він уважно читав Писання і любив ділитися своїми знаннями про Єдиного Бога з пастухами, які збиралися до нього. Багатьох він привів до віри в Христа та Хрещення. Якось уночі, коли він сидів під дубом, йому було видіння, яке закликало його до подвигу мучеництва за Христа. Він вирушив у місто Помпеополь Кілікійське, де готувалося святкування на честь язичницького золотого ідола, що стояв у капищі. Ніким не помічений, святий Созонт увійшов у капище, відламав руку в ідола і, роздробивши її, роздав золото жебракам. Зникнення руки в ідола викликало тривогу і сум’яття в місті: багатьох почали підозрювати, залучати до допиту та мучити. Не бажаючи бути винуватцем страждання інших людей, святий Созонт пішов до імператора Максиміана (284–305) і оголосив, що він відламав руку в ідола. “Я це зробив, – сказав він, – щоб бачити безсилля вашого бога, який не чинив мені жодного опору. Він не бог, а німий і глухий ідол. Я хотів би всього його роздробити на частини, щоб люди не поклонялися більше виробу рук своїх”. Імператор у сильному гніві наказав нещадно мучити святого Созонта. У страшних муках святий Созонт віддав дух свій Богові (бл. 304).

Прикмети 7 вересня:

  • багато лушпиння на цибулиці – зима буде морозною;
  • журавлі високо та повільно летять – цієї осені буде багато дощів;
  • мало хмар у небі – до холодної та вітряної зими;
  • шишки низько ростуть – до швидкої та морозної зими.
  • Що не можна робити 7 вересня

7 вересня, як і будь-якого іншого дня, Церква не схвалює сварок, лихослів’я, помсти, пліток і наклепів, виступає проти засудження, заздрості, жадібності та розпачу. Не можна відмовляти тим, хто просить допомоги. У народі в цей день не радять давати гроші в борг, позичати хліб і борошно, а також хвалитися здоров’ям і достатком – можна всього позбутися. Не радять грати весілля – спілка може бути недовгою.

Що можна робити 7 вересня

Увечері 7 вересня напередодні великого свята у храмах відбуваються святкові служби. У молитвах до Богородиці звертаються із проханнями про заступництво, здоров’я, дівчата просять про красу. Святому Макарію Канівському моляться про зміцнення віри, прийняття вірного рішення, а також просять зцілення від хвороб, фізичних та духовних, миру та злагоди.

Цього дня готують страви з цибулею: вважається, що кожен має з’їсти хоча б трохи цибулі та кажуть – скільки цибулі у тарілці, стільки та здоров’я наступного року.

7 вересня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Макар, Андрій, Петро, ​​Микола, Олександр, Іван, Лев, Євген, Михайло, Степан, Василь.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні