Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаГрошіУкраїнським військовим і членам їхніх сімей встановлено щомісячні виплати: скільки доплачуватимуть

Українським військовим і членам їхніх сімей встановлено щомісячні виплати: скільки доплачуватимуть

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні деяким громадянам виплачуватимуть щомісячну допомогу у розмірі від 7100 гривень до 21300 гривень. Це стосується українців, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Як оформити допомогу і хто із числа захисників може на неї розраховувати - читайте нижче.

Українські захисники та захисниці, які безпосередньо брали участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України і мають особливі заслуги перед Батьківщиною та відповідні нагороди, отримані не раніше 2014 року, мають право на щомісячні виплати, про це повідомляють юристи Українського ветеранського фонду.

Раніше ми розповідали, як призначають пенсію за втратою годувальника.

Хто може отримати щомісячні грошові виплати та в яких розмірах

Виплати призначаються:

  • особам, яким присвоєно звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка” – 21 300 грн.;
  • особам, нагородженим орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів – 14 200 грн;
  • особам, нагородженим орденом “За мужність” трьох ступенів – 7 100 грн;
  • особам, нагородженим орденом княгині Ольги трьох ступенів – 7100 грн.

Зазначимо, що право на отримання виплати мають повні кавалери ордену, тобто ті, що отримали всі три ступені.

Право на щомісячну виплату у розмірі однієї мінімальної заробітної плати (7100 грн у 2024 році) мають також члени сімей загиблих (померлих) військових, які мали особливі заслуги перед Батьківщиною.

Це:

  • батьки та дружина (чоловік), якщо вони досягли віку, що дає право на призначення пенсії за віком, або якщо вони мають право на пенсію незалежно від віку, на дострокову пенсію за віком, пенсію за віком на пільгових умовах або пенсію зі зменшенням пенсійного віку відповідно до закону або якщо вони є особами з інвалідністю;
  • діти (у тому числі діти, що народилися до закінчення 10 місяців з дня смерті особи, яка мала особливі заслуги перед Україною), які не досягли 18 років або старші за цей вік, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років, діти, які навчаються на денній формі здобуття освіти у закладах загальної середньої освіти, а також закладах професійної (професійно-технічної), професійної вищої чи вищої освіти — до закінчення навчальних закладів, але не більше ніж до досягнення ними 23 років, а діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

Як відбуваються виплати українським захисникам

Щомісячна виплата призначається від дня звернення.

Людям, які отримують пенсію (щомісячне довічне грошове утримання), кошти виплачують разом із пенсією (щомісячним довічним грошовим утриманням) загальною сумою.

Для отримання щомісячних грошових виплат необхідно подати заяву до органів Пенсійного фонду України.

Це можна зробити через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою електронного підпису.

Які документи потрібно подати для отримання щомісячних виплат

Подаючи заяву особисто, необхідно мати при собі документ, що засвідчує особу.

А люди, які перебувають на обліку в уповноваженому органі як одержувачі пенсії (щомісячного грошового утримання), мають надати також такі документи (якщо їх немає у матеріалах пенсійної справи):

  • документ про присвоєння звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка” або про нагородження орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, або орденом “За мужність” трьох ступенів, або орденом княгині Ольги трьох ступенів;
  • один із документів, що підтверджує безпосередню участь особи у захисті суверенітету та територіальної цілісності України (посвідчення, довідки).

Особи, які не перебувають на обліку в уповноваженому органі як одержувачі пенсії (щомісячного грошового утримання), крім зазначених документів, надають також:

  • документ, що підтверджує відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • документ, що підтверджує інформацію про місце проживання.

Члени сімей загиблих (померлих) військових, які мали особливі заслуги перед Батьківщиною, разом із заявою надають:

  • паспорт громадянина України або свідоцтво про народження (для дитини віком до 14 років);
  • документ, який надається для підтвердження відомостей про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • документ, що надається для підтвердження відомостей (інформації) про місце проживання;
  • свідоцтво про шлюб (для призначення щомісячної грошової виплати дружині/чоловікові);
  • довідку про навчання (для дітей, які досягли 18-річного віку та навчаються за денною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої освіти, а також у закладах професійної (професійно-технічної), професійної вищої чи вищої освіти — до закінчення навчальних закладів, але не більше, ніж до досягнення ними 23-річного віку;
  • довідку МСЕК про визнання особою з інвалідністю з дитинства (для дітей, які стали особами з інвалідністю до досягнення 18-річного віку);
  • документи загиблої (померлої) особи, зазначені у підпункті 1 пункту 6 спеціального Порядку (https://cutt.ly/ueb9Zf55);
  • свідоцтво про смерть особи, яка мала особливі заслуги перед Батьківщиною;
  • свідоцтво про смерть іншого з батьків (для призначення щомісячної грошової виплати дітям-сиротам після досягнення ними 18-річного віку).

Якщо ви потребуєте додаткових роз’яснень чи юридичної допомоги з інших питань — звертайтесь до юристів Українського ветеранського фонду. Безкоштовну індивідуальну консультацію можна отримати через спеціальну платформу юридичної та психологічної підтримки – https://hotline.veteranfund.com.ua/.

Вас також можуть зацікавити новини:

Уряд скасує прожитковий мінімум: що буде з пенсіями та соцдопомогою (відео)

У МВФ зробили прогноз, чи продовжуватимуться військові дії в Україні у 2025 році

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні