Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДачаВолоський горіх наступного року буде просто усипаний плодами, що потрібно зробити до...

Волоський горіх наступного року буде просто усипаний плодами, що потрібно зробити до перших холодів

Этот материал также доступен на русском языке
Все більше садівників стикаються з тим, що волоський горіх перестає давати хороший урожай, дрібні плоди, чорніють. Жодні підгодівлі не рятують ситуацію, дерево з року в рік зменшує врожайність і врешті-решт може залишитися без горіхів. Причина досить банальна і як її вирішити – читайте у нашому матеріалі.

Ще зовсім недавно у садівників не було проблем з горіхами, волоські горіхи давали стільки, що вистачало і на сім’ю, і на продаж, але в останні роки ситуація кардинально змінилася. І причина – у небезпечному захворюванні, яке називається марсонія чи бактеріальна плямистість. Саме вона найбільш шкідлива для волоського горіха.

Раніше ми розповідали, які горіхи найбільш корисні для здоров’я.

Марсонія вражає плоди, листя, молоді пагони. Хвороба проявляється у вигляді коричневих плям, які з’являються, як правило, у другій половині літа.

Найбільш дієвими для горіха будуть сучасні мідьвмісні препарати, але не застаріла на сьогоднішній день бордоська суміш. Аналогів вистачає: Купроксат, Оксихом, Блу Бордо. Їх швидко можна розвести і відразу обробити. А наприклад, препарат Медян Екстра допущений навіть до використання в органічному виробництві. Обов’язково застосовують прилипач.

Обробку слід проводити з початку вегетаційного періоду. Якщо ви не встигли, садівники рекомендують обробити дерева на початку осені. А закріпити результат перед зимівлею можна ще однією обробкою – тривідсотковим залізним купоросом із одновідсотковим карбамідом. Таке обприскування потрібно провести восени, коли листя вже почало опадати.

Слід нагадати, що основне місце зимівлі хвороби – це опале листя і падалиця, які потрібно обов’язково зібрати і вивезти з ділянки, якщо цього не зробити, то напровесні спори марсонії почнуть підніматися до дерева і ви знову залишитеся без урожаю.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні