Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВ Україні зміниться порядок призначення ліків пацієнтам: які вводяться заборони

В Україні зміниться порядок призначення ліків пацієнтам: які вводяться заборони

Этот материал также доступен на русском языке
Відповідно до нового закону, медикам, фармацевтам та фахівцям з реабілітації забороняється призначати ліки, медичні вироби чи засоби реабілітації під впливом певних стимулів.

Раніше ми писали, що в Україні запустять нову програму допомоги ВПО.

21 серпня 2024 року Верховна Рада України затвердила у другому читанні законопроєкт, спрямований на посилення обмежень для медичних працівників, фармацевтів та фахівців з реабілітації у їхній професійній діяльності.

Закон, підготовлений Міністерством охорони здоров’я, є частиною Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки.

Відповідно до нового закону, медикам, фармацевтам та фахівцям з реабілітації забороняється призначати ліки, медичні вироби чи засоби реабілітації під впливом прямих, чи непрямих фінансових стимулів. Це включає отримання сувенірів, брендованої продукції, премій, бонусів, подарунків, повернення коштів за призначення, а також участь у конкурсах, лотереях та інших заходах, організованих фармацевтичними представниками в обмін на призначення.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зазначив: “Сьогоднішнє рішення парламенту – це значний крок до покращення якості лікування та зміцнення довіри до медичної системи в цілому. Прозорість, відсутність фінансових стимулів та особистої вигоди є основою об’єктивних рекомендацій, що надаються лікарями, фармацевтами та фахівцями з реабілітації”.

Ляшко також навів дані дослідження проєкт USAID “Підтримка реформи охорони здоров’я”, згідно з якими 17% неформальних платежів пацієнтів у лікарнях стосувалися переваги умовно кращих засобів реабілітації порівняно з тими, що надаються державою. Це є наслідком недобросовісної промоції, що ґрунтується на фінансовому інтересі.

Закон також забороняє виписувати ліки на бланках з рекламною інформацією чи тих, що дозволяють контролювати частоту призначень. Фармацевти зобов’язані надавати перевірені відомості про доступні аналоги ліків і не приховувати інформацію про дешевші альтернативи з аналогічною дієвою речовиною.

Вас також можуть зацікавити новини:

Українцям хочуть знизити тариф на електроенергію – чи буде світло та тепло взимку (відео)

Уряд скасує прожитковий мінімум: що буде з пенсіями та соцдопомогою (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні