Четвер, 12 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяМожете і одяг зіпсувати, і машину пошкодити: ніколи не кладіть ці речі...

Можете і одяг зіпсувати, і машину пошкодити: ніколи не кладіть ці речі у пралку

Этот материал также доступен на русском языке
Без перебільшення, пральна машина – головна помічниця, без якої не уявляють життя переважна більшість сімей. Втім, мало хто знає: існує перелік речей, які в жодному разі не можна прати таким чином. В іншому випадку ці вироби можна зіпсувати безповоротно.

Сьогодні можна придбати прилади різної цінової категорії і навіть вживані. Відсутність водопостачання також не завадить – існують пральні машини із спеціальним баком для води. Завантажили одяг, додали пральний засіб і чекаємо на результат.

Раніше ми розповідали, як треба правильно закладати речі в пральну машину.

Купальники

Більшість купальників пошиті з тканини, яка надто чутлива до інтенсивного прання та вижимання. Тому не варто їх класти в пралку, якщо дорожите цими речами.

Найкращим способом очистити купальні костюми буде ручне легке прання. Спочатку варто сполоснути ці речі в теплій воді, аби змити залишки річкового чи морського бруду. Потім замочити купальники на 30 хвилин у легкому розчині гелю для прання. Після цього добре виполощіть, але не вижимайте з силою, аби не пошкодити лайкру. Сушіть на свіжому повітрі.

Бюстгалтери

По-перше, конструкція такої білизни досить особлива, а тканини занадто делікатні. Тому прання в барабані може пошкодити та деформувати їх.

По-друге, застібки можуть потрапити до отворів барабана і тим самим пошкодити пральну машину. Такий ремонт коштує дорого. Гачки також можуть зачепитися за інший одяг, що переться разом.

Якщо все ж таки не хочете прати бюстгальтер руками, покладіть його в спеціальний пральний мішок. Але нетривале замочування та ручне прання буде ідеальним для таких виробів.

Вовна і кашемір

Найпоширенішою проблемою при пранні кашемірових речей або виробів із вовни є їхня значна усадка. Також неминуче додадуться зачіпки і ковтунці.

Такому одягу показане замочування в прохолодній воді на 30 хвилин із мийним засобом. Потім слід добре виполоскати і сушити так, аби не деформувати.

Пір’яні подушки

У жодному разі не можна прати в машині автомат подушки, які набиті пір’ям або пухом. Є дуже високий ризик, що наповнювач знайде вихід і розпорошиться по усій пральній машині. Його маленькі частинки можуть назавжди зіпсувати прилад. Та й подушкою з пір’я після такого прання навряд чи зможете користуватися.

Деякі господині практикують прання подушок зі штучним наповнювачем. Якщо це поролон великими шматками, то він залишиться у напірнику. Проте намокнувши, така подушку матиме дуже велику вагу і може пошкодити пральну машину через перенавантаження. Тож таку процедуру можна проводити тільки з невеликими подушками і прати їх поодинці. З цієї причини не варто класти у барабан дуже габаритні речі, навіть якщо їхня тканина годиться для прання.

Не підходять для прання в пральній машині також подушки з ефектом запам’ятовування форми. Пінополіуретан, з якого вони виготовлені, може зруйнуватися в процесі прання.

Одяг із прикрасами

Паєтки і брошки, велика кількість тканинних декоративних елементів, бісер і чудернацькі ґудзики – ознака того, що такі речі не варто класти у пральну машину. Вони можуть пошкодити і її деталі, і одяг, який переться разом, а також самі втратити вигляд.

Шкіра

Одяг з натуральної шкіри достатньо протерти вологою ганчіркою або спеціальними очищувальними серветками. При більших забрудненнях – звертайтеся в хімчистку.

Читайте також: Так прати чорний одяг не можна: він швидко втратить колір – кожен другий припускається цих помилок

Ніжні тканини

Навіть якщо це не вказано на етикетці, не ризикуйте прати в машині автомат вечірню сукню з мережива, шифону, шовку або атласу. Навіть на делікатному режимі може пошкодитися тканина.

Оксамит і замша

Для речей із замші або оксамиту підходить тільки сухе чищення. Якщо забруднення сильні та вимагають спеціальних засобів – нехай ними займуться фахівці з хімічної чистки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні