Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 20 серпня — чому цього дня потрібно приготувати...

Свята та народні прикмети 20 серпня — чому цього дня потрібно приготувати смажену картоплю

Этот материал также доступен на русском языке
20 серпня в Україні відзначають Всесвітній день лінощів та Міжнародний день медичного транспорту. Християни вшановують пам'ять святого пророка Самуїла. Іменини відзначають Олександр, Макар, Анна, Іраїда.

20 серпня – яке свято відзначають в Україні

20 серпня відзначають Всесвітній день ліні. Цього дня заведено байдикувати. Мета свята — ефективна боротьба зі стресом і синдромом хронічної втоми, яким схильні сучасні люди.

Вважається, що День ліні був заснований в Колумбії в 1984 році, у день закриття Фестивалю промисловості, торгівлі та культури. Колумбійці зрозуміли, що їм не вистачає спокою, і вийшли на вулиці, щоб оголосити всьому світу, що, крім права на свободу, права на інформацію та права вибору, людина потребує права на лінь. Цього дня можна відпочивати вдома, а можна “лінуватися” публічно — виносити лежаки та шезлонги у парки та сквери, брати з собою їжу та насолоджуватися неробством.

Також 20 серпня святкують Міжнародний день медичного транспорту. Коріння цього свята сягає часів Першої світової війни, коли стали очевидними життєво важливі потреби в швидкій евакуації поранених з поля бою. Спеціальні транспортні засоби, обладнані для надання першої медичної допомоги прямо на місці, врятували багато життів.

Сьогодні до них додалися автомобілі швидкої допомоги та спеціалізовані транспортні засоби для перевезення пацієнтів із різними захворюваннями. Таким чином, цей транспорт здатний рятувати життя.

20 серпня – яке церковне свято 2024

20 серпня 2024 року християни вшановують пам’ять святого пророка Самуїла.

Він був останнім суддею Ізраїлю і жив близько 1146 до Різдва Христового. Він походив від коліна Левіїна, народився в сім’ї Елкана та Анни, і ще до народження був обіцяний Богові. У три роки його віддали на виховання первосвященникові Ілії до храму.

У 12 років Самуїл отримав від Бога одкровення, що Бог покарає весь дім Ілії за те, що він не приборкує своїх безбожних синів. У результаті филистимляни вбили багатьох ізраїльтян та забрали Ковчег Божий. Дізнавшись про це, Ілій помер, а його невістка померла від горя.

Після Ілія Самуїл став суддею Ізраїлю. За переказами, за його правління Ковчег Божий повернули з полону, а ізраїльтяни відновили свої міста. Коли Самуїл постарів, він поставив своїх синів суддями, але вони не виправдали його очікувань.

Ізраїльтяни попросили царя, і Самуїл помазав Давида на царство після того, як Саул не виконав Божого наказу.

Помер пророк Самуїл у старості, а в 406 році його мощі були перенесені до Константинополя.

20 серпня – що не можна сьогодні робити

20 серпня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • стригти волосся та нігті — може скоротити життя;
  • свататися і грати весілля — сімейне життя не буде благополучним;
  • лаятися і лихословити.

20 серпня – що заведено робити цього дня

Цього дня заведено молитися святому Самуїлу, який вважається покровителем та захисником усіх чоловіків. У нього просять про здоров’я, допомогу у навчанні, вирішення спорів.

У народі Самойлов день вважається чоловічим святом, тому традиційно для чоловіків накривають святковий стіл та дарують їм подарунки.

Також у цей день потрібно приготувати смажену картоплю з грибами — вважається, що це до хорошого врожаю та ситої зими.

Згідно з місячним посівним календарем, 20 серпня 2024 року — вдалий день для підгодівлі та лікування рослин, рясних поливів, позбавлення від хворих гілок та зайвих пагонів, збору врожаю. Можна посіяти озимі культури у відкритому ґрунті та овочі у теплиці. Не рекомендується вносити мінеральні добрива та застосовувати отрутохімікати.

20 серпня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якою буде погода найближчим часом:

  • журавлі високо летять — до теплої осені;
  • хмари високі — до ясного дня;
  • сонце в тумані – до дощу;
  • дозріло багато горобини — до дощової осені;
  • багато мишей у полях — до холодної зими.

20 серпня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександр, Макар, Анна, Іраїда.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні