Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаДачаВажливий об'єкт на дачі - як створити компостер своїми руками

Важливий об’єкт на дачі – як створити компостер своїми руками

Этот материал также доступен на русском языке
Багато садівників прагнуть отримати натуральні органічні добрива прямо з власної ділянки, але часто їх не влаштовують розміри та вартість заводських пластикових компостерів. Зробити компостер самостійно дуже легко. Головне знати деякі хитрощі.

Раніше ми писали, які дерева та кущі обов’язково потрібно обрізати в серпні.

Компост – це найцінніше і практично безкоштовне добриво. Його основна перевага полягає у збалансованому вмісті азоту та інших мінералів. У той час як у гною азоту може бути в надлишку, що призводить до зростання зеленої маси без плодів, компост допомагає досягти відмінного врожаю томатів, огірків, перцю та інших культур.

За допомогою компостера ви вирішите проблему утилізації кухонних відходів, очищення, опалого листя, хвої, скошеної трави та паперу.

Добре продуманий та якісно виготовлений компостер допоможе підтримувати порядок та чистоту на вашій присадибній ділянці.

Що потрібно зробити:

  • Рекомендовані розміри компостного ящика: ширина — 1-1,5 метра, висота — 1-1,2 метра. Ящики менших розмірів не зможуть забезпечити оптимальну температуру мікроорганізмів.
  • Внутрішній простір компостера бажано розділити як мінімум на два відсіки для ефективного компостування. Третій відсік можна використовувати для зберігання готового компосту у мішках.
  • У перший рік використання заповнюється один відсік, другий залишається порожнім. Наступного року, коли компост з першого відсіку розм’якшиться, верхній шар переміщається в порожній відсік на дно, а влітку додаються нові матеріали.
  • Компостер повинен бути без дна, щоб дощові черв’яки могли вільно проникати всередину, і забезпечувати доступ до нижньої частини для зручного вивантаження компосту.
  • Важливим аспектом будівництва є створення вентиляційних отворів для доступу повітря та регулювання температури всередині компостера. Це допомагає контролювати процес розкладання.
  • Завершивши корпус компостера, встановіть кришку або огорожу. Вона допоможе утримувати вологість і захистить компост від негоди та небажаних гостей.

Вас також можуть зацікавити новини:

Українцям хочуть знизити тариф на електроенергію – чи буде світло та тепло взимку (відео)

Уряд скасує прожитковий мінімум: що буде з пенсіями та соцдопомогою (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні