Причини можуть бути різними, але в будь-якому випадку це сигнал, що з деревом не все гаразд.
Якщо на листі з’явилися червоні плями, швидше за все, це якийсь шкідник чи хвороба. Коли листя червоніє повністю або залишається зеленим тільки жилки, то причина зазвичай у неправильній агротехніці або нестачі елементів, перш за все фосфору.
Раніше ми розповідали, як правильно збирати врожай груш та яблук, щоб плоди довго зберігалися.
Фосфорне голодування починається з почервоніння нижньої сторони листочка від черешка. При цьому верхня сторона листової пластинки спочатку залишається зеленою і лише наприкінці теж червоніє. У цьому випадку необхідне підживлення фосфором. Найкраще у першій половині літа 2-3 рази підгодувати амофосом – він добре розчиняється у воді.
Почервоніння листя може відбуватися через сильне перезволоження, застою води або високих ґрунтових вод, коли коренева система погано дихає.
Ще одна причина почервоніння листя у груші – надлишок вапна у ґрунті.
У саджанців на слаборослих клонових підщепах часто спостерігається несумісність підщепи та щепи. Це проявляється у будь-якому віці. Перший сигнал – утворення запливів на корі внизу в місці окулювання, внаслідок чого порушується обмін речовин і листя може почервоніти.
Читайте також: Чому улюблена груша приносить гіркі і терпкі плоди?