Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниУряд скасує прожитковий мінімум: що буде з пенсіями та соціальною допомогою (відео)

Уряд скасує прожитковий мінімум: що буде з пенсіями та соціальною допомогою (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно міністерка соцполітики Оксана Жолнович дала інтерв’ю в якому поділилася планами уряду щодо майбутніх реформ, пенсійних та соціальних виплат.

У новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін відповідає на такі запитання: 

  •  Яким буде новий принцип роботи Мінісоцполитики?
  •  Чому потрібно скасувати прожитковий мінімум?
  •  Яку базову соціальну допомогу встановить уряд?
  •  Як будуть призначатися субсидії?
  •  Які надбавки до пенсії скасують?
  •  Якою буде майбутня пенсійна система? 

Новий принцип роботи Мінісоцполитики

“Для реформи дуже важливо змінити філософію нашої соціальної політики”, – зазначила міністерка Оксана Жолнович. 

Вона додає, що “підтримати кожного – це не просто, як звикли у нас, заплатити кожному якусь виплату. Дуже часто ця виплата, на думку чиновниці, не допомагає і її треба поєднати з різними додатковими послугами. Супроводжувати людину і підказувати їй, як вийти з кризи”. 

Дуже часто лунають від міністерства останнім часом слова: 

  • спроможність, 
  • адаптація, 
  • життєстікійсть.

Тобто всі здатні себе забезпечити самостійно і не варто розраховувати на державу. Ми залишимо вас без виплат і це сформує вашу спроможність. Кинемо вас у вільне плавання і ви самостійно зможете розв’язувати ваші проблеми. Дамо вам психолога і він навчить вас бути життєстійким в умовах бідності.

Також Жолнович поскаржилася, що у країні недостатня кількість соціальних працівників та служб, що надають соціальні послуги.

“І ми поставили упор і фокус саме на це, щоб розбудувати таку спроможність, щоб людина, яка потрапила в кризу, не відчувала себе покинутою чи одинокою”, – зазначила вона.

Тобто фактично створюється величезний штат консультантів і психологів, які підкажуть, на що людина має право, коментує експерт. А якщо людина незадоволена, то треба просто її морально підтримати. 

Раніше ми писали, що деяким українцям нададуть величезну знижку на комуналку.

Чим поганий прожитковий мінімум

Також міністерка визнає, що сьогодні той прожитковий мінімум, який формально задекларований в державному бюджеті, є недостатнім для того, щоб забезпечити потреби людини.

Згідно з Конституцією пенсійні виплати не можуть бути нижче прожиткового мінімуму і формально ця норма дотримується. Але по факту навіть в уряді визнають, що затверджений прожитковий мінімум не відповідає реальному. Тобто по факту є недотримання цієї норми Конституції. 

На думку Жолнович, проблема у тому, що до прожиткового мінімуму прив’язано багато виплат. І коли його хоч трошки переглядають, то це тягне за собою величезне навантаження на бюджет, зокрема збільшуються при цьому виплати деяким чиновникам. Разом з тим до цих мінімумів прив’язані штрафи, які значно збільшаться.

Міністерство ось що хоче зробити. Оскільки на затвердження реального прожиткового мінімуму і збільшення мінімальної пенсії, наприклад до 6-7 тисяч грн грошей немає, то краще просто поняття прожиткового мінімуму скасувати чи відв’язати пенсії від цього показника.

Тобто якщо родина має сукупний дохід нижче певного базового рівня, то їй буде призначатися соціальна допомога – за принципом субсидії. Це майже нічим не відрізняється від нинішньої допомоги малозабезпеченим сім’ям. Просто замість прожиткового мінімуму можуть затвердити трохи більшу величину. А деякі види соцвиплат навпаки можуть скасувати. 

Нещодавно ми розповідали, які пільги передбачені для пенсіонерів.

Як уряд планує змінити пенсії

Вкотре представниця уряду поскаржилася, що в Україні є 10 млн пенсіонерів і 10 млн тих, хто офіційно працює. 

“Умовно кожен з нас відповідальний за якогось конкретного пенсіонера”, – зазначила вона. 

Тобто міністерка пояснює, якщо я хочу, щоб в Україні пенсіонер отримував не менше 5 тисяч, наприклад, пенсії, отже я конкретно маю заплатити ЄСВ не менше 5 тисяч.

І у зв’язку з тим уряд вже рік тому запровадив цифровий інструмент, який дозволяє кожній людині самостійно доплатити собі страховий внесок, якщо вона вважає, що її роботодавець мало сплачує.

Насправді ж статистика показує, що ця послуга поки не є дуже популярною.

Також розповіла Жолнович про бальну систему. 

“Якщо просто, то ніякої пенсійної революції не буде. Сьогоднішні коефіцієнти завтра почнуть називати балами. Ось і вся реформа”, – наголошує експерт. 

Друга складова реформи – це обіцянка осучаснювати пенсії всім однаково: брати сучасну середню зарплату по країні щороку для всіх пенсій незалежно від дати їх призначення. Бо пенсія призначена в 90-ті роки й сьогодні при однаковому стажі та посаді може різнитися у два рази. 

Як уряд планує це виправити та яким чином планує призначати субсидії, дивиться у новому відео на Youtube-каналі “На пенсії”.

Вас також можуть зацікавити новини:

Українцям хочуть знизити тариф на електроенергію – чи буде світло та тепло взимку (відео)

Збільшити призначену пенсію: як правильно для цього оформити документи (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні