Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниВибори в США і війна в Україні: чого нам очікувати в разі...

Вибори в США і війна в Україні: чого нам очікувати в разі перемоги Камали Гарріс або Дональда Трампа

Этот материал также доступен на русском языке
В США тривають запеклі президентські перегони. Завершаться вони в листопаді цього року. І те, хто стане наступним президентом Сполучених Штатів, багато в чому може вплинути на обсяги фінансової допомоги, яку отримує наша країна.

Що відомо про претендентку у кандидати в президенти від демократів Камалу Гарріс та кандидата в президенти від республіканців Дональда Трампа?

Камала ГАРРІС:
«
Є лише план А, який полягає в тому, щоб Україна отримувала те, що їй потрібно»

Після того, як чинний президент США Джо Байден відмовився від передвиборчих перегонів, головною кандидаткою на посаду очільника держави від Демократичної партії стала Камала Гарріс. В разі перемоги вона вочевидь продовжить багато зовнішньополітичних завдань Байдена. Зокрема – у питанні російсько-української війни. Як і чинний президент, Камала Гарріс є послідовною прихильницею надання Україні допомоги у її захисті від російської агресії. І ось кілька підтверджень тому.

  • На цьогорічній Мюнхенській конференції з безпеки Гарріс повторила обіцянку адміністрації Байдена підтримувати Україну «стільки, скільки буде потрібно». Вона заявила, що це є «стратегічним інтересом Сполучених Штатів». Тобто, оскільки війна затягується – Україна може й надалі розраховувати на підтримку Вашингтона. До того ж Камала Гарріс закликала притягнути Росію до відповідальності за воєнні злочини. Вона говорила про системні напади російських військових на цивільне населення: вбивства, тортури, незаконну депортацію неповнолітніх, згадувала атаку на пологовий будинок у Маріуполі і зґвалтування жінок і дітей.

  • У червні Камала Гарріс представляла США на Глобальному саміті миру в Швейцарії, де відбулась її вже шоста зустріч з президентом Зеленським. Під час форуму вона оголосила про надання Україні допомоги на суму 1,5 мільярда доларів в енергетичному секторі країни та гуманітарній сфері.

На думку аналітиків, Україні потрібні від майбутньої адміністрації Гарріс зняття будь-яких географічних та інших обмежень на використання американської зброї, своєчасне постачання, адекватна відповідь на запити України щодо додаткової зброї. А до того ж – визнання того, що Україна розуміє свої стратегічні військові потреби краще, ніж усі американські вищі генерали, разом узяті.

Наша довідка. Сьогодні Камала Гарріс обіймає посаду віце-президента Сполучених Штатів. До того ж шість років вона була генеральним прокурором штату Каліфорнія, чотири роки – сенатором США від штату Каліфорнія. Камала є першою жінкою, першим політиком змішаного походження (вона має афроамериканське та азіатське коріння), яка може стати президентом США.

Дональд ТРАМП:
«Я покладу край війні Росії з Україною»

Кандидат у президенти Сполучених Штатів від Республіканської партії, 45-й президент США Дональд Трамп заявив Володимиру Зеленському, що доступний для нього з будь-яких питань. Сам Трамп неодноразово стверджував, що закінчить війну, якщо буде переобраний. Хоча жодного разу не згадав, як саме він це зробить.

Радники Трампа представили план, згідно з яким той, у разі переобрання, надаватиме Україні додаткову військову допомогу.

Зокрема, він передбачає відновити міжнародні зв’язки для того, щоб стабілізувати Близький Схід, що дозволить витіснити Росію зі світового енергетичного ринку. До того ж проти Росії планують застосувати суворіші санкції. Сьогодні ж, наприклад, міністерство фінансів США виключає російські банки із санкційних списків, якщо їхні транзакції пов’язані з постачанням палива – найважливішого джерела, з якого Кремль фінансує воєнну машину.

За планом повинна бути створена програма ленд-лізу для України на 500 мільярдів доларів. До того ж – скасовано усі обмеження на те, яку зброю може отримати і використовувати Україна.

Ці кроки, на думку авторів програми, дозволять Трампу диктувати свої умови, щоб припинити війну. В той же час, Україна має розбудувати потужні сили оборони, щоб Росія ніколи не наважилася напасти знову. При цьому, підкреслюється в плані, «ніхто не визнає російської окупації або анексії жодної частини української території». А відбудова України повинна відбуватися за рахунок заморожених активів російського Центробанку.

В команді республіканців впевнені, що саме такі дії зупинять війну і сприятимуть встановленню тривалого миру.

Що ж, за роки російської агресії наша країна навчилася працювати і з демократичними, і з республіканськими лідерами, зокрема і під час президентства Трампа.

Наша довідка. Дональд Трамп – 45-й президент США (2017-2021 роки), політик, підприємець, мільярдер, будівельний магнат, власник мережі готелів і казино. Трамп був єдиним главою держави, проти якого двічі ініціювали процедуру імпічменту. Він перший президент США, що поставав перед судом у кримінальних справах. Проти нього було розпочато чотири справи.

Вам буде цікаво:

Хто наступний: історія замахів​ на президентів США- четверо вбито, семеро вижило.

У Нацбанку спрогнозували, скільки українців покинуть країну протягом найближчих двох років: цифра вас здивує.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні