Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаДачаКоли і як пересаджувати хосту, щоб квітка радувала вас багато років

Коли і як пересаджувати хосту, щоб квітка радувала вас багато років

Этот материал также доступен на русском языке
Ідеальне місце для хости – ділянка під кронами дерев або поблизу будівель, де створюється розсіяне світло та захист від полуденного сонця. Для успішного зростання хости необхідний багатий, добре дренований грунт.

Раніше ми писали, чим поливають хризантеми розумні квітникарі.

Хости – винятково невибагливі рослини. Вони чудово розвиваються і чудово виглядають навіть при ґрунтовному затіненні там, де основна маса рослин взагалі відмовиться рости.

Цвіте хоста у середині літа, у липні-серпні. Рослина досить повільно росте, чудово почувається як на відкритих для сонячних променів просторах, так і в тіні.

Квітка названа на честь австрійського лікаря та ботаніка Ніколауса Хоста. Кущ має наступну колірну гаму: синій, зелений, жовтий та білий колір.

Перенесення та розмноження рослини

Пересадка хости: На одному місці хоста може рости до 15 років, поступово розростаючись і затіняючи інші рослини. Пересадка потрібна для поділу куща та переміщення його на нове місце. Не рекомендується чіпати рослину перші 5 років після посадки.

Час пересадки: Хосту пересаджують навесні (з середини квітня до середини травня) або восени (кінець серпня — середина вересня). Головне — завершити пересадку за місяць до заморозків, щоби рослина встигла прижитися.

Вибір місця для пересадки

Колір листя: Темно-зелене, блакитне і синювате листя добре росте в тіні. Строкате, світле і жовте листя вимагають півтіні, оптимально до полудня на сонці. У надто темних місцях декоративність листя знижується.

Грунт: Хоста не вимоглива до якості ґрунту, достатньо додати поживні речовини при посадці.

Як викопати та ділити хосту

Викопування: Відступіть 15 см від крони і обкопайте кущ, повністю заглиблюючи багнет лопати. Підкопуйте коріння з усіх боків, розгойдуючи кущ, доки не зможете його витягти.

Поділ: Якщо пересідаєте хосту повністю, пропустіть цей крок. Для поділу акуратно відокремте розетку біля основи стебел. Для великих саджанців розріжте земляну грудку гострим ножем на частини, кожна з яких повинна містити не менше 10 розеток.

Пересадка хости

Посадкова яма: Викопайте яму вдвічі більше кореневої системи або земляної грудки. Для кількох кущів залиште відстань 30-40 див між ними. Наполовину заповніть яму компостом або гноєм, що перепрів, додайте 100 г деревної золи і 100 г кісткового борошна, перемішайте.

Посадка: Помістіть хосту в яму так, щоб коренева шийка була на рівні землі. Залийте яму водою, засипте порожнечі ґрунтом і ущільніть ґрунт долонями. Полийте рослину 2-3 л води.

Догляд після пересадки

Вологість ґрунту: Слідкуйте за вологістю ґрунту та поливайте хосту під корінь у міру підсихання, використовуючи близько 3 л води на кущ. У спеку можна зрошувати листя для змивання пилу та бруду. Хоста не вимагає обрізки і укриття на зиму, навесні прибирайте листя, що залишилося.

Вас також можуть зацікавити новини:

Однією рукою дають, іншою – забирають: як вам можуть непомітно зменшити пенсію (відео)

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні