Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 6 серпня — чому цього дня потрібно покласти...

Свята та народні прикмети 6 серпня — чому цього дня потрібно покласти на стіл яблука та мед

Этот материал также доступен на русском языке
6 серпня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї та Міжнародний день "Лікарі світу – за мир". Християни відзначають свято Преображення Господнього та Яблучний Спас. Іменини відзначають Аркадій, Іларіон, Лев, Альона, Олена, Ілона, Ольга.

6 серпня – яке свято відзначають в Україні

6 серпня відзначають Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї та Міжнародний день “Лікарі світу – за мир”. Це дні-нагадування про трагічні події 6 серпня 1945 року, коли на місто Хіросіма в Японії було скинуто атомну бомбу. Тоді вибух миттєво забрав життя близько 70 тисяч людей, а до кінця року кількість загиблих досягла 140 тисяч через наслідки радіаційного опромінення та поранень.

Ініціатором пам’ятних днів стали ООН та організація “Лікарі світу із запобігання ядерній загрозі”, заснована у Франції у 1980 році. Метою є активна боротьба за мир та запобігання війнам, а також привернення уваги до необхідності заборони ядерної зброї та надання медичної допомоги у зоні конфліктів.

6 серпня – яке церковне свято 2024

6 серпня 2024 року християни відзначають свято Преображення Господнього. Цього дня відзначають одну з найважливіших подій євангельської історії, що відбулася незадовго до останнього Великодня Ісуса Христа.

Через вісім днів після урочистого сповідання апостолом Петром Христа Ісус, взявши із собою Петра, Іоанна та Якова, зійшов на гору помолитися. І під час молитви його обличчя раптом змінилося, а одяг блищав. І двоє людей розмовляли з ним, це були старозавітні пророки Мойсей та Ілля, що з’явилися в сяйві небесної слави. І говорили вони про кінець, який мав зустріти Христос в Єрусалимі. А Петро і його супутники заснули, а коли прокинулися, побачили сяйво слави Ісуса і двох чоловіків, що стояли поруч з ним.

Таким чином Ісус відкрив апостолам завісу майбутнього і явив себе Сином Божим. Він заздалегідь запевнив учнів у тому, що близькі страждання – не поразка та ганьба, а перемога та слава, увінчана Воскресінням.

У народі цього дня святкують Яблучний Спас і освячують у церкві яблука. Яблука у нашій традиції замінили виноград, який має особливе значення у християнстві – з нього роблять вино для таїнства Євхаристії (Причастя). Також це спосіб подякувати Богу за врожай.

6 серпня – що не можна сьогодні робити

6 серпня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • рубати дерева та заготовляти дрова;
  • кривдити тварин;
  • жінкам — ходити з розпущеним волоссям;
  • довіряти незнайомцям та впускати їх у дім;
  • їсти м’ясо, молочні продукти та яйця (продовжується Успенський піст);
  • працювати в полі та на городі.

6 серпня – що заведено робити цього дня

З дня Яблучного Спасу наші предки починали збирати і їсти яблука, готували випічку та консервацію на зиму. Також яблука освячували в храмах, а в молитві дякували Богові за добрий урожай. На стіл обов’язково потрібно покласти яблука, мед та хліб із зерна нового врожаю, а також занести до будинку сніп сіна.

Цього дня було також прийнято збирати трави — піжму, деревій, ромашку, полин, материнку, волошки, дикий мак. Їх освячували в церкві разом із фруктами, після чого засушували та використовували як лікарські засоби.

Згідно з місячним посівним календарем, 6 серпня 2024 року — день молодика. Працювати із рослини не рекомендується. Можна перекопувати ґрунт, полоти бур’яни, підготувати субстрат та компост, зайнятися збиранням на ділянці. Дозволено білити дерева.

6 серпня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • дощ — до дощової осені;
  • ясна погода — до сухої та теплої осені;
  • сонячна погода — до сильних морозів взимку;
  • до полудня не висохла роса — до гроз;
  • курки сидять у курнику і не виходять на вулицю — на дощ.

6 серпня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Аркадій, Іларіон, Лев, Альона, Олена, Ілона, Ольга.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні