Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниДепутати планують підвищити собі пенсії: такі суми простим пенсіонерам можуть лише снитися

Депутати планують підвищити собі пенсії: такі суми простим пенсіонерам можуть лише снитися

Этот материал также доступен на русском языке
Ну кому, як не нам, пенсіонерам, пліткувати з приводу розміру пенсій? І своїх, і чужих. Так, у чужу кишеню заглядати непристойно – іноді. Але обговорювати пенсії держслужбовців – свята справа.

Яку пенсію отримують слуги народу?

Ми з вами, шановні читачі, – як усе життя, так і зараз – платники податків, тобто наповнювачі Пенсійного фонду. І не тільки вправі, але іноді для порядку і маємо цікавитися пенсіями слуг народу (це я не про партію). Нагадаю, що ми вже обговорювали пенсії українських суддів. Сьогодні судді-пенсіонери отримують 50% винагороди працюючого судді. Крім того, за кожен рік роботи на посаді понад 20 років пенсія збільшуватиметься ще на 2% за кожен рік. В Україні середня пенсія судді сягає 100 тисяч гривень.

Як відомо, лихий призвід людям заохота. І ось ще одна «напівзлиденна» категорія наших співгромадян на пенсії вирішила «прив’язати» свої пенсії до зарплати нинішніх колег. Нещодавно 56 чинних народних депутатів звернулися до Конституційного суду (КСУ) з проханням перевірити конституційність скасування перерахунку залежно від зарплати пенсії парламентаріїв, які отримали виплати до 2017 року. Це може призвести до зростання пенсії народного депутата в середньому з 17,9 тисячі гривень майже до 29 тисяч гривень. Про це йдеться у матеріалі сайту OBOZ.UA.

Що вимагають колишні нардепи?

Раніше нардепи після досягнення 62-річчя мали право отримувати 60% зарплати свого працюючого депутата. І коли в нього зростала зарплата (а це фактично відбувається щороку), збільшувалася і пенсія парламентарія, який перебуває на заслуженому відпочинку.

Ще 2015-го особливі пенсійні права для народних депутатів скасували. Тепер замість того, щоб їхні пенсії підвищувати залежно від зарплати чинного нардепа, проводять індексацію. Незважаючи на це, зараз, за даними ПФУ, середня пенсія нардепа становить 17,9 тисячі гривень, тоді як середня пенсія звичайного українця – 5816 гривень.

Тяжко, що й казати, нардепським пенсіонерам – і до бабки не ходи. Найважче їм з такою суто символічною пенсією наприкінці місяця, особливо останні 30 днів.

Трохи статистики для порівняння

Трохи свіжої статистики. 10,26 мільйона пенсіонерів налічується в Україні станом на початок липня 2024 року. З них майже 4,5 мільйона одержують пенсії, менші за 4 тисячі гривень. Причому понад половина цих пенсіонерів отримує виплати, нижчі за 3 тисячі гривень. Водночас частка пенсіонерів з пенсіями, меншими за 4000 гривень, скоротилася з 51% до 43,5% за перше півріччя 2024 року. Причина – індексація, тобто зростання пенсій. Хоча, можливо, й тому, що станом на 1 січня 2024 року в Україні налічувалося 10,52 мільйона пенсіонерів, а до 1 липня це число зменшилося до 10,26 мільйона осіб. Як писав класик, «иных уж нет, а те далече». Або, як у нас актуалізували цю цитату, «иных уж нет, а тех далечат». Але є у нас і 1,2 мільйона громадян, які отримують середню пенсію в розмірі понад 10 тисяч гривень.

Отже, якщо КСУ погодиться з вимогами народних депутатів, їхні пенсії можуть підняти у середньому до 29 тисяч гривень. Тобто підвищення становитиме понад 10 тисяч гривень. Більше того, екс-нардепи зможуть через суд вимагати від Пенсійного фонду компенсувати їм невиплачені суми за минулі роки. Тобто йдеться про сотні тисяч гривень, які можуть через суди одержати екс-парламентарії.

Про «бідних» депутатів

Можливо, хтось жалісливий, читаючи ці рядки, зітхне, мовляв, депутату на пенсії теж якось треба жити. Хочу заспокоїти і, не узагальнюючи (ненавиджу узагальнення!), сказати, що у більшості депутатів, які «відмотали строк» у Верховній Раді, як звучало в «Золотом теленке», «не счесть алмазов пламенных в лабазах каменных».

За 25 років журналістської роботи у «головній» газеті Херсонщини я дуже багато разів контактував з безліччю нардепів від нашого регіону. Так от, практично ніхто з них не прийшов у «депутатський бізнес» (я не обмовився) у порваних штанях і ніхто не вийшов з нього, збіднівши. Місто невелике, всі і все на очах. А специфіка журналістської роботи – тримати, образно кажучи, руку на пульсі.

Колись, вітаючи місцевих журналістів з професійним святом, начальник облУСБУ пожартував: схожа у нас з вами робота – ми збираємо інформацію, і ви збираєте інформацію. Тож інформую відповідально: голодуючих, спраглих і страдницьких серед херсонських нардепів-пенсіонерів НЕМАЄ! Як, впевнений, і серед інших. А якщо зараз поритися в Інтернеті, то легко виявити масове збудження нардепів. Хоча, якщо точніше, то щодо чималої їхньої кількості порушено кримінальні справи за підозрою у, скажімо так, формуванні свого особистого пенсійного фонду в особливо великих розмірах. Плутає дехто з них, як казав товариш Саахов у «Кавказской пленнице», свою шерсть з державною.

***

Що ж, далі збиратимемо інформацію. І обов’язково повідомимо наших шановних читачів, пенсіонерів-мільйонерів, про рішення КСУ щодо зростання депутатських пенсій. Раптом щось, потішимося за них разом.

Валерій Боянжу, Херсон — Одеса

* Докладніший аналіз свіжої статистики ПФУ читайте  в матеріалі Тільки цифри: наші пенсії порахували та з’ясували, у кого і як виросли виплати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні