Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 1 серпня – чому цього дня обов'язково потрібно...

Свята та народні прикмети 1 серпня – чому цього дня обов’язково потрібно з’їсти ложку меду

Этот материал также доступен на русском языке
1 серпня в Україні відзначають День інкасатора, Всесвітній день боротьби з раком легенів, День подруги, Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Християни шанують пам'ять семи мучеників Маковейських: Авима, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма та Маркелла, матері їхньої мучениці Соломонії та вчителя їхнього мученика Елеазара, а також відзначаю перенесення Хреста Господнього. Іменини відзначають Анатолій, Антон, Архип, Валентин, Василь, Віктор, Гліб, Юхим, Інокентій, Лук'ян, Теодор, Федір, Люція, Марта, Марфа, Уляна, Юліана.

1 серпня – яке свято відзначають в Україні

1 серпня в Україні відзначають День інкасатора. Це професійне свято людей, які займаються збором та доставкою готівки, включаючи валюту та низку інших усіляких цінностей в операційні каси банку. Вперше інкасаційну службу при Державному банку Радянського Союзу було створено 1939 року — саме 1 серпня.

Також 1 серпня розпочинається Всесвітній тиждень грудного вигодовування. Вона проводиться щорічно першого тижня серпня за підтримки ВООЗ, ЮНІСЕФ, міністерств охорони здоров’я багатьох країн. Тиждень покликаний наголосити на важливості, необхідності підтримки та створення комфортних умов для грудного вигодовування, яке зміцнює здоров’я та забезпечує виживання дітей.

Ще одне свято 1 серпня — День подруги. Це неофіційне свято, започатковане у США й покликане підкреслити важливість дружніх уз між жінками та їхньої взаємопідтримки.

Також 1 серпня відзначають Всесвітній день боротьби з раком легенів. Рак легенів посідає перше місце серед причин смертності від онкологічних захворювань. Згідно з даними ВООЗ, щороку від нього помирає 2,09 мільйони пацієнтів. В Україні щороку реєструються приблизно 13 тисяч нових випадків захворювання на рак легені, причому в чоловіків він виникає приблизно в 5 разів частіше, ніж у жінок. Основним фактором ризику захворювання на рак легені є куріння, незалежно того, є людина активним чи пасивним курцем.

1 серпня – яке церковне свято 2024

1 серпня 2024 року християни шанують пам’ять семи мучеників Макавейських: Авима, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма та Маркелла, матері їхньої мучениці Соломонії та вчителя їхнього мученика Єлеазара (у народі день відзначають як Медовий Спас).

Священник і законоучитель Елезар був відомий своєю мудрістю та благочестям. Вже в старості його привели до імператора Антіоха Епіфана і стали змушувати їсти свиняче м’ясо, що було суворо заборонено Богом у Старому Завіті. Але Єлеазар погодився краще померти славною мученицькою смертю.

Після того, як його вбили, схопили і семеро його учнів — братів Маккавеї Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алім та Маркелл, і з ними їхня мати Соломонія. Їх привели до беззаконного царя і також примушували їсти недозволену їжу. Вони також відмовилися це робити та прийняли мученицьку смерть. Їм відрізали язики, здирали з тіла шкіру та відсікли руки та ноги. Після цього кидали на величезну розпечену сковороду.

Також 1 серпня християни святкують перенесення Хреста Господнього. Свято прийшло до Київської Русі з Візантії — там частину Хреста носили містом, щоб очистити його від епідемії. Також їм освячували воду, щоби вона була чистою. У Київській Русі цей звичай перетворився на хресні ходи до водойм, де після освячення води люди купалися самі і обмивали худобу, щоб позбутися зла і запобігти хворобам. Нині на Богослужінні цього дня Хрест виносять на середину храму, а після Літургії проводять водосвяття.

1 серпня – що не можна сьогодні робити

1 серпня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • шуміти і веселитися — інакше хворітимете до наступного Спаса;
  • тим, хто постує, заборонено вживати скоромну їжу (м’ясо та м’ясні продукти, рибу, яйця та молочні продукти) – до 15 серпня;
  • ходити босоніж по росі вважається, що сьогодні це сльози Богородиці, і може принести нещастя;
  • користуватися голками та ножицями (навіть хліб потрібно ламати руками) — інакше можна викликати лихо.

1 серпня – що заведено робити цього дня

На Маковея в Україні заведено освячувати в церкві і “маковейський букет”, що складається з коробочок маку та 17 трав та квітів, серед них м’ята, полин, овес чи пшениця, жито, материнка, звіробій, безсмертник, чорнобривці, волошки, соняшник, рута, буркун, тирлич, любисток, деревій, цикорій та інші. Букет ставлять у будинку за образами або на підвіконні, коробочки маку можна повісити над вхідними дверима – щоб захистити будинок від недобрих людей.

На Медовий Спас також потрібно з’їсти ложечку освяченого меду — щоб увесь рік бути здоровим, спекти випічку з медом і маком і пригостити нею тих, хто потребує, — щоб у будинку весь рік було добро.

Також у цей день освячують джерела води та колодязі.

Згідно з місячним посівним календарем, 1 серпня 2024 року — гарний день для кореневого та позакореневого підживлення, лікування захворювань рослин, посіву зелені та скоростиглих культур. Можна пересаджувати квіти та молоді дерева.

1 серпня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • дощ — до похолодання;
  • ластівки відлетіли в теплі краї — до ранньої осені;
  • заморозки — до похолодання;
  • сильний вітер — до сніжної та морозної зими.

1 серпня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Анатолій, Антон, Архип, Валентин, Василь, Віктор, Гліб, Юхим, Інокентій, Лук’ян, Теодор, Федір, Люція, Марта, Марфа, Уляна, Юліана.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні