Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо треба знати про одну з найважчих хвороб харчового походження

Що треба знати про одну з найважчих хвороб харчового походження

Этот материал также доступен на русском языке
Ця хвороба атакує печінку, легені, центральну нервову систему, лімфовузли та селезінку. Людина може заразитися від хворих або перехворіли тварин, а гризуни є одними з частих переносників захворювання.

Раніше ми писали чому запалюється кишківник.

Лістеріоз – інфекційне захворювання, яке вражає людей і тварин, викликане бактерією Listeria monocytogenes. Ця хвороба атакує печінку, легені, центральну нервову систему, лімфовузли та селезінку.

У природі лістериоз зачіпає безліч видів диких тварин. Він також зустрічається у сільськогосподарських та свійських тварин, а також у декоративної та свійської птиці. Людина може заразитися від хворих або  тварин, що перехворіли, а гризуни є одними з частих переносників захворювання.

Збудник лістеріозу зберігається при низьких температурах та вологості, розмножуючись при 4-6°С у грунті, воді та деяких харчових продуктах (м’ясо, риба, морепродукти, молоко, овочі, квашена капуста). Особливу небезпеку становлять салати з сирої капусти, м’які сири та м’ясні напівфабрикати. Бактерії лістерії можуть розмножуватися навіть у холодильнику та витримують концентрацію солі до 6-20%. Вони гинуть при кип’ятінні та під впливом сонячних променів протягом 15 діб.

Зараження лістеріозом відбувається через:

  • споживання заражених продуктів тваринного походження, овочів, фруктів та морепродуктів у сирому або недостатньо обробленому вигляді;
  • вдихання пилу, що містить бактерії;
  • контакт із хворою твариною або переносником листерій;
  • через плаценту або контакт новонародженого з родовими шляхами матері;
  • контакт новонароджених з інфікованими предметами догляду та медичним інструментарієм у пологових будинках.

Інкубаційний період лістериозу триває 3-5 днів у дорослих та до 2 місяців у новонароджених. Симптоми включають нудоту, блювання, біль у животі, діарею та підвищення температури до 38-39°С. Через 3-4 дні стан пацієнта може різко погіршитися з ознаками ураження центральної нервової системи (менінгіт, енцефаліт та інші).

Лістеріоз особливо небезпечний для людей похилого віку, осіб з ослабленим імунітетом і вагітних жінок, оскільки може призвести до серйозних ускладнень і трагічних наслідків вагітності. Хоча самі вагітні часто уникають ураження центральної нервової системи, хвороба може викликати серйозні патології у плода, мертвіння або передчасні пологи. У разі народження живої дитини можлива її смерть протягом 2-3 днів. Інфікування плоду під час пологів може призвести до важкого менінгіту або менінгоенцефаліту.

Профілактика

L. monocytogenes гине при пастеризації та тепловій обробці. Основні рекомендації щодо профілактики лістериозу включають:

  • Дотримання чистоти.
  • Відділення сирих продуктів від готових.
  • Ретельна теплова обробка продуктів.
  • Зберігання продуктів за безпечної температури.
  • Використання безпечної води та сирих продуктів.

Особи з груп ризику повинні уникати:

  • Молочні продукти з непастеризованого молока.
  • М’ясних напівфабрикатів та готових до вживання м’ясних продуктів.
  • Морепродукти холодного копчення.

Важливо дотримуватись терміну придатності та температури зберігання продуктів, зазначених на упаковці. Теплова обробка перед вживанням також ефективно знищує бактерії.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Пенсіонер VS Пенсійний фонд: чий бік ухвалив Верховний суд у справі про реформу 2017 року (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні