Що треба знати про одну з найважчих хвороб харчового походження

Этот материал также доступен на русском языке

листериоз
Ця хвороба атакує печінку, легені, центральну нервову систему, лімфовузли та селезінку. Людина може заразитися від хворих або перехворіли тварин, а гризуни є одними з частих переносників захворювання.

Раніше ми писали чому запалюється кишківник.

Лістеріоз – інфекційне захворювання, яке вражає людей і тварин, викликане бактерією Listeria monocytogenes. Ця хвороба атакує печінку, легені, центральну нервову систему, лімфовузли та селезінку.

У природі лістериоз зачіпає безліч видів диких тварин. Він також зустрічається у сільськогосподарських та свійських тварин, а також у декоративної та свійської птиці. Людина може заразитися від хворих або  тварин, що перехворіли, а гризуни є одними з частих переносників захворювання.

Збудник лістеріозу зберігається при низьких температурах та вологості, розмножуючись при 4-6°С у грунті, воді та деяких харчових продуктах (м’ясо, риба, морепродукти, молоко, овочі, квашена капуста). Особливу небезпеку становлять салати з сирої капусти, м’які сири та м’ясні напівфабрикати. Бактерії лістерії можуть розмножуватися навіть у холодильнику та витримують концентрацію солі до 6-20%. Вони гинуть при кип’ятінні та під впливом сонячних променів протягом 15 діб.

Зараження лістеріозом відбувається через:

  • споживання заражених продуктів тваринного походження, овочів, фруктів та морепродуктів у сирому або недостатньо обробленому вигляді;
  • вдихання пилу, що містить бактерії;
  • контакт із хворою твариною або переносником листерій;
  • через плаценту або контакт новонародженого з родовими шляхами матері;
  • контакт новонароджених з інфікованими предметами догляду та медичним інструментарієм у пологових будинках.

Інкубаційний період лістериозу триває 3-5 днів у дорослих та до 2 місяців у новонароджених. Симптоми включають нудоту, блювання, біль у животі, діарею та підвищення температури до 38-39°С. Через 3-4 дні стан пацієнта може різко погіршитися з ознаками ураження центральної нервової системи (менінгіт, енцефаліт та інші).

Лістеріоз особливо небезпечний для людей похилого віку, осіб з ослабленим імунітетом і вагітних жінок, оскільки може призвести до серйозних ускладнень і трагічних наслідків вагітності. Хоча самі вагітні часто уникають ураження центральної нервової системи, хвороба може викликати серйозні патології у плода, мертвіння або передчасні пологи. У разі народження живої дитини можлива її смерть протягом 2-3 днів. Інфікування плоду під час пологів може призвести до важкого менінгіту або менінгоенцефаліту.

Профілактика

L. monocytogenes гине при пастеризації та тепловій обробці. Основні рекомендації щодо профілактики лістериозу включають:

  • Дотримання чистоти.
  • Відділення сирих продуктів від готових.
  • Ретельна теплова обробка продуктів.
  • Зберігання продуктів за безпечної температури.
  • Використання безпечної води та сирих продуктів.

Особи з груп ризику повинні уникати:

  • Молочні продукти з непастеризованого молока.
  • М’ясних напівфабрикатів та готових до вживання м’ясних продуктів.
  • Морепродукти холодного копчення.

Важливо дотримуватись терміну придатності та температури зберігання продуктів, зазначених на упаковці. Теплова обробка перед вживанням також ефективно знищує бактерії.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Пенсіонер VS Пенсійний фонд: чий бік ухвалив Верховний суд у справі про реформу 2017 року (відео)

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?