Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 30 липня — чому цього дня потрібно зробити...

Свята та народні прикмети 30 липня — чому цього дня потрібно зробити якнайбільше роботи

Этот материал также доступен на русском языке
30 липня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, Міжнародний день дружби, Всесвітній день вишивки та День свекра. Християни вшановують пам'ять святих апостолів Сили, Силуана, Кріскента, Єпенета та Андроніка. Іменини відзначають Анатолій, Ангеліна, Валентин, Герман, Іван, Максим та Павло.

30 липня – яке свято відзначають в Україні

30 липня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби із торгівлею людьми. Було засновано ООН у 2003 році. За цей час Управління ООН з наркотиків та злочинності зібрало інформацію про 225 тисяч жертв торгівлі людьми по всьому світу. Зазначається зростання кількості таких злочинів. Кожна третя жертва торгівлі людьми у всьому світі – дитина, і більшість із них – дівчатка.

В ООН наголошують, що на сьогодні боротьба з торгівлею людьми не є ефективною, тому для боротьби з нею потрібно докладати більше зусиль на національному та міжнародному рівнях.

Також 30 липня святкують Міжнародний день дружби. День був заснований ООН як визнання актуальності та важливості значення дружби як прояву у всіх людей у ​​всьому світі благородного та безцінного почуття. У резолюції Генеральної Асамблеї ООН наголошують, що дружба між народами, країнами, культурами та окремими особами може надихнути на зусилля щодо забезпечення миру та дає можливість навести мости між суспільствами, які шанують культурне різноманіття.

Також 30 липня святкують Всесвітній день вишивки. Свято відзначається з 2011 року та спрямоване на вшанування мистецтва вишивки у всіх її проявах. Перший Всесвітній день вишивки пройшов у Швеції, сьогодні його святкують у багатьох країнах світу.

Ще одне свято 30 липня – День свекра. Це сімейне свято, яке є чудовою нагодою висловити свою подяку та повагу до батьків дружини чи чоловіка за підтримку та внесок у сімейний благополуччя.

30 липня – яке церковне свято 2024

30 липня 2024 року християни вшановують пам’ять святих апостолів Сили, Силуана, Кріскента, Єпенета та Андроніка.

Апостоли Силуан (ліворуч), Кріскент та Сила

Святий Сила в Антіохії ревно допомагав апостолу Павлу у його місіонерських подорожах з євангельською проповіддю. Апостоли відвідали Сирію, Кілікію, Македонію.

У місті Філіппах їх звинуватили в тому, що вони обурюють народ — схопили, били ціпками, а потім кинули до в’язниці. Опівночі раптово стався сильний землетрус, кайдани спали з них і двері в’язниці розчинилися. Сторож, злякавшись, що в’язні бігли, хотів накласти на себе руки, але його стримав апостол Павло. Тоді він до ніг апостолів і був благословенний, вивів їх із в’язниці, привів у свій дім, омив їхні рани та хрестився з усіма своїми домашніми.

Апостоли пішли далі, навертаючи до християнства язичників із різних міст. У Коринфі святий апостол Сила був висвячений на єпископа, там він, зробивши багато чудес, закінчив своє життя.

Святий апостол Силуан проповідував вчення Христа разом з верховними апостолами Петром та Павлом. Він був поставлений єпископом у Солунь і там помер мученицькою смертю, зазнавши багато скорбот і напастей.

Апостол Кріскент пішов із проповіддю до Галатії. Там він був поставлений єпископом, а потім проповідував Боже Слово в Галлії. Мученицьки помер за царя Траяна.

Святий апостол Єпенет був поставлений єпископом у Карфаген, а святий апостол Андронік – у Панонії.

30 липня – що не можна сьогодні робити

30 липня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • розповідати погані сни — інакше вони неодмінно здійсняться;
  • відмовляти у допомозі — інакше будуть труднощі;
  • сваритися і лаятися.

30 липня – що заведено робити цього дня

Наші пращури 30 липня збирали ожину — вважалося, що зібрана цього дня чгода особливо корисна.

Також у цей день треба працювати — вважається, що це приносить силу — чим більше роботи зробиш, тим сильнішим і здоровішим будеш протягом року.

Згідно з місячним посівним календарем, 30 липня 2024 року — сприятливий день для посіву зелені, редиски, тепличних овочів, озимих культур та сидератів. Можна викопувати картоплю та інші коренеплоди, збирати врожай фруктів, ягід та горіхів, знищувати бур’яни. Не рекомендується пересадження квітів, рясний полив рослин та перекопування ґрунту.

30 липня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • якщо сьогодні дощ і вітер – така погода затягнеться надовго;
  • літає павутиння в повітрі — до сонячної погоди;
  • яскраво мерехтять зірки перед світанком — до опадів;
  • теплий та спекотний день — до хорошого врожаю грибів;
  • багато ягід на горобині — до дощової осені та морозної зими.

30 липня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Анатолій, Ангеліна, Валентин, Герман, Іван, Максим та Павло.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні