Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниЯкщо ви п'єте чорний чай, то маєте знати про нього всю правду...

Якщо ви п’єте чорний чай, то маєте знати про нього всю правду – несподівана заява вчених

Этот материал также доступен на русском языке
Цей напій досить популярний, але не всі його вживають, а дарма, тому що він просто необхідний людям у зрілому віці.

Дослідники Науковці Університету Ньюкасла у Великобританії дослідили вплив чорного чаю на здоров’я людей старших 85 років. Стаття у виданні «BMC Nutrition» аналізує експеримент за участі літніх людей, який пропонували 5 разів на день чашку чаю. Як результат, в учасників експерименту значно знизилися ризики розвитку деменції та хвороби Альцгеймера.

Раніше ми розповідали, що корисніше чай або кава.

Деменцією медики називають стан, який характеризується погіршенням пам’яті, сприйняття, можливості прийняття рішень, уяви та логіки. Близько 20% людей страждають на такі розлади у віці після 80 років. Хвороба Альцгеймера – це один із різновидів деменції, який уражає близько 6% людей віком понад 65 років.

Користь чаю для старших людей

Експеримент британських учених показав, що люди, які пили не менше п’яти чашок чаю на день, мали значно кращу пам’ять, могли краще зосереджуватися. Крім того, дослідники відзначили кращі психомоторні функції: точніші рухи та швидшу реакцію.

Читайте також: Ніколи не додавайте ці продукти до гарячого чаю: можете поплатитись здоров’ям

На позитивні результати, вважають науковці, впливає і склад напою, і процес чаювання. Зустріч за столом у компанії з іншими людьми кілька разів на день є корисним моментом спілкування. Це дуже позитивно впливає на старших людей.

Як чай впливає на людський організм

На думку професора Ігоря Плеша, чай діє заспокійливо при захворюваннях серцево-судинної системи, розширяє судини, ліквідовує спазми, сприяє нормальному кровообігу, нормалізує тиск крові. Катехини у складі чаю здатні знижувати тиск, усувати біль голови і шум у вухах. Вони ж зв’язують у кишківнику небажані для організму продукти обміну речовин. Таким чином рятують від передчасного старіння. А тонізуюча дія завареного чаю допомагає мати гарний настрій і додає сил для активно діяльності.

«Чай називають еліксиром життя, який нам подарувала природа, бо він унікальний за своїм вмістом вітамінів», – зауважує професор Ігор Плеш.

Кому не варто пити чай

На думку професора, чай можна пити тільки свіжозаварений, адже через 20 хвилин у ньому починається процес мимовільного окислювання ароматичних складових. При тривалому вживанні чорного чаю, зуби жовтіють, а зелений чай у великих кількостях руйнує зубну емаль. Тому слід ретельно дотримуватися гігієни ротової порожнини.

Міцний чай через високий вміст кофеїну і теїну і може стати причиною головного болю і безсоння. Такий напій також негативно впливає на роботу серця та стимулює надмірне виділення шлункового соку.

Зелений чай не рекомендований людям, які страждають закрепами.

Також чай протипоказаний при високій температурі, тому теофілін у його складі може її підвищувати.

Також вас можуть зацікавити такі новини:

Стало відомо, який чай покращує здоров’я кишківника та допомагає нормалізувати травлення

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні