Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниНе всім по кишені: скільки доведеться віддати за 1 рік стажу для...

Не всім по кишені: скільки доведеться віддати за 1 рік стажу для пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Українці можуть придбати страховий стаж для отримання пенсії. Однак така «купівля» коштуватиме кругленьку суму.

Раніше ми писали, що українцям планують перерахувати пенсії.

В Україні запрацював механізм, який дає змогу збільшити розмір майбутньої пенсії. Зробити це можна, докупивши страховий стаж. Причому, як повідомили в Пенсійному фонді, зробити це можна з будь-якої точки світу онлайн.

Докупити страховий стаж можуть застраховані та незастраховані особи віком від 16 років, які належать до однієї із зазначених категорій:

  • працевлаштовані за кордоном, які хочуть отримувати пенсію в Україні;
  • люди передпенсійного віку, яким не вистачає стажу для отримання пенсії;
  • люди з низьким рівнем офіційного доходу, які хочуть збільшити розмір пенсії.

Щоб зарахувати 1 повний місяць страхового стажу, потрібно сплатити хоча б суму мінімального страхового внеску, який становить зараз 1 760 гривень. Відповідно 1 рік стажу в Україні у 2024 році коштуватиме – 21 480 гривень.

Пенсіонер може самостійно встановлювати частоту та розмір внесків залежно від своїх фінансових можливостей. При цьому робити добровільні внески можна як на власний рахунок, так і на користь іншої особи.

Перевірити дані про зарахування платежу та кількість днів придбаного страхового стажу можна в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

З 1 січня 2024 року для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, громадяни повинні мати у своєму активі, як мінімум, 31 рік страхового стажу.

Ті, у кого після досягнення 60 років немає достатнього страхового стажу, матимуть право на пенсію у 63 роки за наявності стажу не менше 21 року. За наявності страхового стажу від 15 до 20 років пенсійні виплати призначать у 65 років.

Вас також можуть зацікавити новини:

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні