No menu items!
Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниВиди та застосування монтажного клею

Види та застосування монтажного клею

Які бувають види монтажного клею і в чому їхні особливості, що таке «рідкі цвяхи» та «хімічний дюбель», чи можна робити кріплення без дриля та шурупів, — вивчаємо в статті.

При будівництві та ремонті не завжди зручно робити кріплення за допомогою дриля та шурупів. Місце зʼєднання доведеться закладати, а поверхню — шпаклювати і зафарбовувати. Деякі оздоблювальні матеріали крихкі і можуть не витримати механічного впливу. У таких випадках знадобиться хороший будівельний клей.

Використовувати будівельний клей можна для склеювання ДСП, керамічної плитки, скла, металів та навіть граніту. Але для різних матеріалів необхідно підібрати відповідний склад. У статті розглянемо види монтажного клею та способи його застосування.

Види монтажного клею

Перш ніж вибрати клей для ремонту, треба визначити, для яких цілей і з якими матеріалами його використовуватимуть, яка упаковка підійде, скільки знадобиться засобу. Клеї упаковують у невеликі тюбики від 80 мл, туби на 290–310 мл — для них потрібен пістолет, а також пластикові відерка — для великих обсягів. Клеї для монтажу та будівельних робіт відрізняються за складом.

Акриловий монтажний клей

Каучуковий акриловий клей буває однокомпонентний та двокомпонентний. Однокомпонентний клей повністю готовий до застосування, тобто треба просто відкрити упаковку та нанести склад на поверхню. Двокомпонентний потрібно змішувати: зʼєднують смолу та затверджувач у пропорції, яку вказує виробник на упаковці.

Акриловий клей, або «рідкі цвяхи», застосовують для кріплення практично всіх матеріалів при будівництві та ремонті: скло, цегла, пластик, гума, важкі шпалери, паркет, плінтус. Засіб застосовують у столярних роботах та при складанні меблів для кріплення деталей з дерева, ДСП, ЛДСП.

Один зі способів застосування — рукоділля та handmade. Клей не токсичний, водостійкий, має гарну адгезію, тобто зчіплюваність з матеріалами. Зʼєднання виходить еластичним, стійким до хімічних впливів. Клей добре заповнює тріщини та нерівності на поверхнях. За кольором буває білий і прозорий, до того ж висохлий шар можна фарбувати водяними та синтетичними фарбами.

Акриловий клей не застосовують для склеювання металів, оскільки речовини, що входять до його складу, спричиняють корозію.

Засіб «хімічні анкери»

Це потужний двокомпонентний клей, який замінює застосування дюбелів у мінеральній основі. У нього є кілька назв: «вклеюваний анкер», «система вклеюваних анкерів», «хімічний дюбель», «рідкий анкер», «інжекційна маса».

У клею є своя технологія застосування: в основі роблять отвір, який потім наповнюють хімічним складом, усередину поміщають металевий стрижень кріплення. Виходить монолітне зʼєднання з максимальною міцністю, яке за виконання всіх технічних вимог монтажу може витримувати навантаження кілька тонн.

Хімічні анкери за міцністю перевершують механічні:

  • їх використовують зокрема для порожнистих конструкцій, а також виробів з газобетону, пінобетону;
  • вони стійкі до вологи, дії лугу;
  • термін служби — пʼятдесят років.

Слід звернути увагу, що хімічні анкери не можна довго зберігати у відкритому вигляді. Також професійні будівельники відзначають, що для надійності засихання матеріал потребує певного часу і дотримання зовнішніх умов.

Органічні клеї

Клеї на основі органіки виготовляють з натуральних компонентів, наприклад, тваринних білків, натурального каучуку або альбуміну. Органічні склади застосовують при обробці та ремонті всередині приміщень для зʼєднання шкіри, паперу, деревини, фанери. Клей витримує перепади температур, але для стійкості до вологості доповнюють синтетичними добавками. Органічні клеї двокомпонентні, тобто їх треба готувати перед застосуванням.

Синтетичні клеї

До складу синтетичних клеїв додають кремній, бор, фосфор та інші метали, зʼєднані з вуглецями. При змішуванні з розчинником отримують засіб, який дає високоміцне зчеплення матеріалів. Слід зазначити, що клеї такого типу є токсичними. Їх застосовують на виробництві для склеювання поліефірного склопластику, термопласту, металів, деревини, а також при виробництві оптичних виробів, меблів, у машинобудуванні.

Безпечним та універсальним для побутового застосування є синтетичний клей ПВА. Склад використовують для внутрішніх та зовнішніх будівельних робіт, а також для творчості та при виготовленні предметів handmade.

Спеціальний двокомпонентний клей для гіпсокартону застосовують при монтажу перегородок, гіпсових блоків, елементів декору з гіпсу. Спосіб встановлення гіпсокартонних конструкцій за допомогою клею підходить для нерівних стін з виступами та горбами. Ще один вид складу для зʼєднання та кріплення матеріалів — клей-піна. Її використовують з газобетоном, гіпсокартоном, гіпсоволокном, скломагнітними листами.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні