Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаКомуналкаНесвоєчасна оплата комунальних послуг: які обмеження та штрафи передбачені

Несвоєчасна оплата комунальних послуг: які обмеження та штрафи передбачені

Этот материал также доступен на русском языке
Чи можна не платити за комунальні послуги за умов воєнного часу. Що передбачено законодавством.

Навіть під час дії воєнного часу в країні українці зобов’язані платити за комунальні послуги. В іншому разі, згідно із законодавством, передбачені штрафи та обмеження.

Про це йдеться у матеріалі “Фокус”.

Раніше ми розповідали, коли може зрости тариф на електроенергію.

Так, у разі несвоєчасної оплати за комуналку, споживачеві нараховується пеня в розмірі 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Це передбачено частиною першою статті 26 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”. При цьому слід пам’ятати, що загальний розмір пені не може перевищувати 100% боргу.

За словами експерта з енергетичних питань Юрія Корольчука, для боротьби з боржниками в Україні можуть застосовувати й додаткові заходи, а саме обмежити постачання комунальних послуг. Відключити можуть електроенергію, водопостачання та опалення. На думку експерта, такі методи можуть застосувати до боржників із “середніми” боргами. За його словами, відключати боржників з невеликими сумами боргу не має сенсу.

Водночас, на думку голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенко, штрафи чи відключення послуг не допоможуть вирішити проблеми з боргами за комуналку. Для ефективної боротьби, за його словами, необхідно провести повноцінну реформу комунального господарства.

Вас також можуть зацікавити новини:

Комуналка – понад усе: як уряд закручує гайки найбіднішим (відео)

Час затягувати пояси: чи світить пенсіонерам індексація пенсій у майбутні три роки (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні