Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниПроїзд у громадському транспорті: де пенсіонери можуть не платити

Проїзд у громадському транспорті: де пенсіонери можуть не платити

Этот материал также доступен на русском языке
Для пенсіонерів українським законодавством передбачено пільги для проїзду в громадському транспорті. Де можна скористатися правом на безкоштовний проїзд.

Відповідно до законодавства України, пенсіонери мають право на безоплатний проїзд у міському наземному та приміському залізничному транспорті. Однак є винятки — за проїзд у таксі та маршрутному таксі доведеться заплатити.

Безкоштовний проїзд передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 р. N 354 “Про безкоштовний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування”.

Раніше ми розповідали, що в деяких містах України дорожчає проїзд.

Згідно з постановою, на безоплатний проїзд мають право пенсіонери, які вийшли на пенсію за віком.

Проте є важливий нюанс — скористатися таким правом можна лише у разі наявності посвідчення встановленого зразка чи довідки, а у разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду — також електронного квитка, зареєстрованого у зазначеній системі, що видається на безоплатній основі. Якщо пенсіонер забув пенсійне посвідчення будинку, то за проїзд доведеться заплатити.

Заплатити у будь-якому випадку також доведеться за проїзд до метро.

Також слід пам’ятати, що перевізники не мають права безпідставно відмовляти у здійсненні пільгових перевезень. У разі відмови вони повинні нести відповідальність за неправомірні дії.

Вас також можуть зацікавити новини:

Час затягувати пояси: чи світить пенсіонерам індексація пенсій у майбутні три роки (відео)

Щоб вам обов’язково відповіли: як пенсіонеру правильно звернутись до Пенсійного фонду (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні