Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 22 липня — чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 22 липня — чому цього дня не можна залишати відчиненими вікна та двері

Этот материал также доступен на русском языке
22 липня в Україні відзначають День літнього відпочинку, День гамака та Всесвітній день мозку. Християни вшановують пам'ять рівноапостольної Марії Магдалини. Іменини відзначають Олександр, Андрій, Іван, Кирило, Михайло, Панкрат, Федір.

22 липня – яке свято відзначають в Україні

22 липня в Україні святкують День літнього відпочинку. Свято було засноване у 2015 році. Його метою є нагадування про важливість виділення часу на релаксацію та створення літнього дозвілля.

Також 22 липня святкують День гамака. Він також покликаний нагадати про важливість відпочинку. Гамак був винайдений індіанцями майя з Центральної та Південної Америки понад тисячу років тому. Вони використовували його не тільки для сну та відпочинку, але й для захисту від диких тварин та негоди. У перекладі з аравакської “гамак” означає “рибальська сітка”.

Ще одне свято 22 липня – Всесвітній день мозку. Він був заснований Всесвітньою федерацією неврології у 2014 році з метою підвищення обізнаності щодо важливості здоров’я мозку, а також профілактики та лікування неврологічних захворювань. Як підкреслюють медики, мозок є основним органом центральної нервової системи, про який необхідно піклуватися, дотримуючись здорового способу життя: відмовитися від шкідливих звичок, пам’ятати про фізичні вправи, прогулянки на свіжому повітрі, здоровий сон і відпочинок, збалансоване харчування.

22 липня – яке церковне свято 2024

22 липня 2024 року християни вшановують пам’ять рівноапостольної Марії Магдалини — однієї з жінок-мироносиць, яка першою з людей побачила Воскреслого Господа Ісуса Христа.

Народилася вона у містечку Магдали у Галілеї. З юності вона страждала на тяжку недугу – біснуванням. Саме Господь вигнав із неї сім бісів, після чого вона пішла за ним.

Вона не залишила Господа після взяття його юдеями, коли похитнулася віра в нього найближчих учнів, стояла біля хреста разом з Пресвятою Богородицею та апостолом Іоанном Свята Марія Магдалина супроводжувала Пречисте Тіло Господа Ісуса Христа при перенесенні його до труни в саду праведного Йосипа Аримафейського, була присутньою під час його поховання, умастила його тіло, за звичаєм євреїв, миром та ароматами.

Воскресший Христос послав святу Марію зі звісткою від нього до учнів. Саме вона сповістила апостолам про бачене – “Христос воскрес!” Як перша благовісниця Христового воскресіння, святу Марію Магдалину визнано церквою рівноапостольною.

Свята Марія Магдалина вирушила до Риму до жорстокого імператора Тиберія, якому розповіла про вчення Христа і чудеса, створені ним. Вона подарувала йому червоне яйце зі словами “Христос воскрес!” – з цією подією пов’язують великодній звичай дарувати одне одному червоні яйця.

З Риму свята Марія Магдалина вже в похилому віці переселилася до Ефесу, де невпинно працював святий апостол Іоанн, який за її словами написав 20-й розділ свого Євангелія. Там закінчила святе земне життя і була похована. Частина мощей святої зберігаються у Римі, під вівтарем Латеранського собору, а частина – у Франції поблизу Марселя.

22 липня – що не можна сьогодні робити

22 липня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • під час грози не варто залишати відчиненими вікна та двері — інакше в будинок може проникнути нечиста сила;
  • займатися важкою фізичною працею — відштовхнете від себе щастя;
  • допускати негативні думки — інакше вони збудуться;
  • жінкам працювати в саду та на городі.

22 липня – що заведено робити цього дня

22 липня хаведено молитися святій Марії Магдалині про зцілення від хвороб, збереження сімейного союзу. Вважається, що всім, хто звернеться до святої в її день, Марія Магдалина опікуватиметься.

Вранці в цей день наші пращури збрали росу — її називали “срібною”. Вважалося, що вона допомагає розгладити зморшки, повертає білизну шкірі та молодість.

Згідно з місячним посівним календарем, 22 липня 2024 року — день повного місяця — у цей час краще не працювати на городі.

22 липня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • туман із ранку — до тихої та безвітряної погоди;
  • багато роси — до поганого врожаю льону;
  • гроза — до гарного сінокосу;
  • багато чорниці — до морозної зими;
  • яскраві зірки — до грози;
  • потемнілий місяць — до кінця літа буде погана погода;
  • птахи низько літають – до дощів.

22 липня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександр, Андрій, Іван, Кирило, Михайло, Панкрат, Федір.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зробити ставку, як у казино: у яких випадках пенсіонеру вигідно купувати страховий стаж (відео)

Якби не працював, пенсія була б більшою: чому стаж великий, а пенсія маленька (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні