Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 17 липня — чому цього дня потрібно обов'язково...

Свята та народні прикмети 17 липня — чому цього дня потрібно обов’язково зварити вівсянку

Этот материал также доступен на русском языке
17 липня в Україні відзначають Всесвітній день міжнародного правосуддя, Всесвітній день емоджі та день народження Олени Пчілки. Християни вшановують пам'ять великомучениці Марини. Іменини відзначають Олексій, Андрій, Богдан, Дмитро, Юхим, Марк, Михайло, Микола, Сава, Теодор, Федір, Олександра, Анастасія, Марія, Марта, Марфа, Ольга, Тетяна.

17 липня – яке свято відзначають в Україні

17 липня в Україні відзначають Всесвітній день міжнародного правосуддя. Було засновано ООН. Саме цього дня 2002 року набув чинності Римський статут Міжнародного кримінального суду. Згідно з Римським статутом, Міжнародний кримінальний суд є постійно діючим міжнародним судовим органом, “уповноваженим здійснювати юрисдикцію щодо осіб, відповідальних за найсерйозніші злочини, які викликають занепокоєння міжнародної спільноти”. Ідея цього полягає в тому, щоб нагадати, що злочинці не повинні уникнути правосуддя, як на міжнародному, так і на національному рівні.

Також 17 липня святкують Всесвітній день емоджі. Неофіційне свято було засноване у 2014 році та присвячене мегапопулярним у сучасному суспільстві піктограмам, ідеограмам та смайликам, які використовують при текстовому спілкуванні. Вважається, що творцем емоджі є Сігетака (Шигетака) Куріта – співробітник однієї з японських комунікаційних компаній. Він розробив систему емоджі для пейджерів на початку 1990-х років, а звідти вона вже перекочувала на мобільні телефони та комп’ютери.

Також 17 липня – день народження Олени Пчілки – відомої української письменниці, меценатки, перекладачки, етнографині, фольклористки, публіцистки, громадської діячки. Вона також є матір’ю Лесі Українки.

17 липня – яке церковне свято 2024

17 липня 2024 року християни вшановують пам’ять великомучениці Марини. Свята Марина народилася в Антіохії Пісідійській (нині Туреччина). Її батько був язичником-жерцем, але від своєї годувальниці свята Марина дізналася про християнську віру і коли їй виповнилося 12 років, вона хрестилася. Дізнавшись про це, батько зрікся її.

Одного разу, коли Марині було 15 років і вона пасла овець, правитель тієї області проїжджав повз, зачарувався її красою і зробив їй пропозицію. Вона зізналася, що християнка. Правитель віддав її під опікування одній знатній жінці, сподіваючись вмовити зректися Христа. Але її віра була непохитною.

Тоді її піддали тортурам: сікли лозинами, стругали тіло її тризубцями, вбивали в неї цвяхи, палили вогнем. Благодать Божа зцілила Марину від ран, але мучителі не зрозуміли дивом. Наступного дня її знову обпалювали, потім почали топити у великій бочці. Під час тортур здригнулася земля, з рук Марини спали кайдани, а над головою засяяло незвичайне світло, в якому кружляла голубиця із золотим вінцем у дзьобі. Уражений народ став славити Христа. Правитель наказав стратити Марину і тих, хто повірив у Христа. Так разом зі святою обезголовили 15 тисяч людей.

17 липня – що не можна сьогодні робити

17 липня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • брати і давати гроші в борг — інакше будуть фінансові проблеми;
  • купувати одяг та взуття — речі довго не прослужать;
  • розпочинати нові справи — не дадуть бажаного результату;
  • сваритися та лаятися;
  • ображати тварин.

17 липня – що заведено робити цього дня

Наші пращури 17 липня збирали овес і чистили вівсяне поле. Також готували вівсяну кашу — щоб бути здоровим, кожному треба з’їсти хоча б пару ложок. У кашу додавали масло — щоб корови добре доїлися, мед — щоб було багато бджіл на пасіці та зерна маку — щоб у сім’ї ніхто не хворів.

Згідно з місячним посівним календарем, 17 липня 2024 року — один із найродючіших днів липня. Будь-які посаджені овочі та квіти приживуться і матимуть міцний імунітет. Також можна удобрювати рослини, вносити інсектициди, боротися зі шкідниками, поливати та замульчувати грядки, підстригати газони та живоплот. Можна зайнятися збиранням урожаю, крім картоплі, моркви та буряків.

17 липня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • у лісі вродило багато диких ягід — до суворої зими;
  • хмарна погода — до спеки;
  • почало з’являтися перше жовте листя на деревах — до ранньої осені;
  • грім — до гарного врожаю;
  • у лісі сильно пахне грибами – до дощу;
  • на траві та листі багато роси вранці — до сухої погоди.

17 липня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олексій, Андрій, Богдан, Дмитро, Юхим, Марк, Михайло, Микола, Сава, Теодор, Федір, Олександра, Анастасія, Марія, Марта, Марфа, Ольга, Тетяна.

Вас також можуть зацікавити новини:

Деякі пенсіонери можуть отримувати додатково 944 гривні до пенсії: як оформити доплати

Якби не працював, пенсія була б більшою: чому стаж великий, а пенсія маленька (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні