Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 16 липня — чому сьогодні категорично не можна...

Свята та народні прикмети 16 липня — чому сьогодні категорично не можна підмітати в домі та мити підлогу

Этот материал также доступен на русском языке
16 липня в Україні святкують День бухгалтера України та Всесвітній день змій. Християни вшановують святого священномученика Атеногена та його учнів. Іменини відзначають Тихін, Михайло.

16 липня – яке свято відзначають в Україні

16 липня в Україні святкують День бухгалтера України. Професійне свято бухгалтерів було започатковано у 2004 році указом президента України, оскільки саме цього дня в суверенній Україні, у 1999 році ухвалили довгоочікуваний Закон України, де були закріплені основні положення “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”.

Цього дня заведено вітати бухгалтерів, діяльність яких багато в чому забезпечує не лише процвітання підприємств, а й економічне процвітання країни.

Також 16 липня святкують Всесвітній день змій. Він покликаний привернути увагу громадськості до світу змій, їх значення в природі та збереження. Сьогодні вченим відомо понад 3460 видів змій, що мешкають на всіх континентах, крім Антарктиди та кількох великих островів Атлантичного та Тихого океану. Близько 600 видів змій – отруйні. Найбільшими з відомих видів змій вважаються сітчастий пітон і водяний удав анаконду.

16 липня – яке церковне свято 2024

16 липня 2024 року християни вшановують пам’ять святого священномученика Атеногена та його учнів.

Святий єпископ Атеноген та його десять учнів загинули під час переслідування християн Діоклетіана у вірменському місті Севастії.

За наказом Діолектіана, до вірменського міста Севастію прибув ігемон на ім’я Філомарх і наказав усім жителям принести жертви язичницьким богам. Ті відмовилися, як істинні християни, за що Філомарх наказав їх бити.

Коли Філомарх дізнався, що християнську віру людей направляє тутешній християнський єпископ Афіноген, він наказав знайти його. Спочатку в монастирі знайшли учнів Афіногена, яких схопили та закули у кайдани. Повернувшись до монастиря і не побачивши своїх учнів, Афіноген сам прийшов до Філомарха. Після того, як Афіноген відмовився принести жертву язичницьким богам, його також кинули до в’язниці. Філомарх звелів повісити Афіногена з учнями оголеними на дубі, жорстоко бити і залізними гребенями стругати їхнє тіло. Однак віра їх була непохитна. Тоді їм усікли голови.

16 липня – що не можна сьогодні робити

16 липня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • брати в борг — інакше ціле літо проведете в злиднях;
  • спати до полудня — можна все життя проспати;
  • підмітати в будинку і мити підлогу — можна виганяти з життя всю удачу;
  • просити про підвищення на посаді чи збільшення зарплати — не отримайте бажаного.

16 липня – що заведено робити цього дня

Наші пращури 16 липня починали жнива, збирали жито. Також у цей день сіяли мак. Вважалося, що саме у цей день насіння маку особливо корисне.

Також цей день добре провести у колі близьких людей.

Згідно з місячним посівним календарем, 16 липня 2024 року — один із найродючіших днів липня. Будь-які посаджені овочі та квіти приживуться і матимуть міцний імунітет. Також можна удобрювати рослини, вносити інсектициди, боротися зі шкідниками, поливати та замульчувати грядки, підстригати газони та живоплот. Можна зайнятися збиранням урожаю, крім картоплі, моркви та буряків.

16 липня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • з ранку роса випала і тримається до обіду — до спеки;
  • сонячний день — до хорошого врожаю;
  • густий туман — до великоо врожаю грибів;
  • павук плете нове павутиння — до хорошої погоди;
  • комарі літають роєм — до хорошої погоди.

16 липня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Тихон, Михайло.

Вас також можуть зацікавити новини:

Пенсія понад 60% українців не дотягує до розміру середніх пенсійних виплат: названі суми

Якби не працював, пенсія була б більшою: чому стаж великий, а пенсія маленька (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні