Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаДачаОбов'язково перевірте кущі смородини, якщо на них з'явилися ці ознаки – час...

Обов’язково перевірте кущі смородини, якщо на них з’явилися ці ознаки – час бити на сполох

Этот материал также доступен на русском языке
Смородина – популярна культура на наших ділянках, але іноді хвороби та шкідники можуть поставити під питання врожайність, тому важливо вчасно визначити проблему та боротися з нею.

Раніше ми розповідали, чим корисна чорна смородина.

У другій половині літа смородина може уражатися стовпчастою іржею. На верхній стороні листя утворюються світлі плями, а на нижній – помаранчеві спороносні подушечки. Листя буріє, засихає і відмирає. У період дозрівання врожаю можна використовувати лише біопрепарати та народні методи.

150 г подрібненого сухого листя часнику залити відром теплої води, настояти добу в теплому місці, процідити.

100 г висушеного хвоща залити 10 л води, настоювати день. Після цього прокип’ятити протягом двох годин на малому вогні, процідити та остудити до кімнатної температури. Перед використанням готовий відвар розвести водою 1:5.

У 1 літр кефіру, сироватки чи прокислого молока додати 40 крапель йоду, водою кімнатної температури довести до 10 літрів.

Якщо рослини не лікувати, то знижується їхня стійкість проти хвороб і вони стають легкою наживою для шкідників; сповільнюється зростання нових пагонів, а також спостерігаються проблеми з урожайністю.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні