Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які свята відзначають 14 липня

Цей день в історії: які свята відзначають 14 липня

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 14 липня 2024 року. 196-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року лишається 170 днів.

Які свята відзначають 14 липня

Загальні:

14 липня відзначають День рибалки, День смородини та Свято хаосу та безладдя.

Риболовля – одна з найдавніших професій. Згодом вона стала не тільки способом добувати їжу, а й просто захопленням, причому одним із наймасовіших на планеті.

Всесвітній день рибальства відзначають не лише ті, для кого рибалка – хобі, а й фахівці цієї справи. За традицією, що давно склалася, День рибалки в Україні відзначають також у другу неділю липня.

Окрім цього, сьогодні ви можете приєднатися до свята устілки, Дня вигадування 27 слів на букву О та Дня поінформованості про акул.

Головна мета Дня поінформованості про акул полягає в тому, щоб привернути увагу людства до цих тварин, покращити поінформованість про вагому роль риб для нашої планети та спростувати чутки, начебто акули є справжніми морськими монстрами. В даний час близько чверті різновидів акул знаходяться на межі вимирання. І все це через людей. Адже саме людина знищує понад 80 мільйонів акул на рік.

Церковні:

У церковному календарі 14 липня цього року – Тиждень 3-й після П’ятидесятниці.

За новим стилем 14 липня у церковному календарі – день пам’яті святого апостола Акіли.
Для православних християн ця неділя за старим календарем – день пам’яті Безсрібників Косми та Даміана, які у Римі постраждали.

Цей день в історії України та світу

  • 1021 рік — митрополит Київський Іван I урочисто відкриває та прославляє мощі святих князів Бориса та Гліба та встановлює день вшанування їхньої пам’яті;
  • 1099 – учасники Першого хрестового походу беруть штурмом Єрусалим і вирізають майже всіх мусульман і євреїв (близько 40 тисяч осіб), спалюють мечеті та синагоги;
  • 1789 – повсталі парижани беруть штурмом королівську укріплену в’язницю Бастилію;
  • У 1865 році перше сходження на Маттерхорн (Альпи) заввишки 4478 м здійснив член англо-французької експедиції Едуард Вімпер. Успіх експедиції був затьмарений трагедією: під час спуску четверо її членів загинули. Повернулися лише батько та син Таугвальдери, та англієць Едуард Вімпер.
  • У 1867 році в кар’єрі в Редхілл (гр-во Сюррей, Великобританія) Альфред Нобель вперше продемонстрував динаміт;
  • 1894 рік — у Львові відбувається перший в українській історії футбольний матч (між командами Львова та Кракова);
  • 1933 – виходить перший мультфільм Макса Флейшера про моряка Попая.
  • У 1941 році було вперше застосована установка «Катюша»;
  • 1945 рік – новий уряд Королівства Італія декларує стан війни з Японською імперією.
  • У 1952 році американська компанія General Motors оголосила, що вона починає встановлювати в машинах перші у світі кондиціонери.
  • 1969 рік – починається футбольна війна між Сальвадором та Гондурасом;
  • 2000 рік — Георгій Гонгадзе офіційно звертається до Генерального прокурора України Михайла Потебенько з листом, у якому викладає факти зі стеження за ним працівників міліції та невідомих осіб.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні