Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниЯкби не працював, пенсія була б більшою: чому стаж великий, а пенсія...

Якби не працював, пенсія була б більшою: чому стаж великий, а пенсія маленька (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
У цьому матеріалі розбираємося в нюансах пенсійного законодавства на конкретних прикладах. У чому недосконалість розрахунку пенсій, читайте нижче.

У новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін відповідає на такі запитання: 

У чому несправедливість розрахунку пенсій після 2000 року?

Як Пенсійний фонд враховує пенсії за 90-ті роки?

Чому пенсіонер отримує маленьку пенсію за великого стажу?

До редакції газети “На пенсії” надійшов лист від пенсіонера Романа зі Львова.

“Коли виходив на пенсію за віком у 2017 році, у Пенсійному фонді мені сказали, якби ви не працювали після 2000 року, то вам би нарахували більшу пенсію, бо заробітки та стаж були хороші”, – написав він.

Роман повідомив, що у нього 40 років стажу, а пенсія після березневої індексації становить лише 3 825 грн.

Як в Україні нараховують пенсії

Станом на квітень 2024 року майже дві третини пенсіонерів отримують пенсію не вище 5 000 грн. 

У нашій пенсійній системі розмір пенсії залежить від кількості стажу та розміру зарплати. 40 років стажу дають змогу отримувати пенсію в розмірі не менше 40% від зарплати. 

А ось розрахунок зарплати, яка враховується для нарахування пенсії, не дуже справедливий, зокрема через недостатню індексацію. Коли людина виходить на пенсію, то враховують середню зарплату за три попередні роки та множать її на індивідуальний коефіцієнт зарплати. Потім цю середню зарплату щороку мають індексувати.

Але вона все одно не може наздогнати пенсії, які призначаються сьогодні з урахуванням більш сучасної, більш високої зарплати.

Чому за великого стажу може бути маленька пенсія

За законодавством, що діяло раніше, для обчислення пенсії людина могла вибрати для розрахунку довідку про зарплату за 2 або 5 років. Тобто була можливість обрати найвигідніші періоди або брати зарплату за останні роки перед виходом на пенсію.

З 2004 року правила суттєво змінилися. Для обчислення пенсії обов’язково враховують заробітну плату за всі періоди роботи, починаючи з 1 липня 2000 року і до моменту призначення пенсії.

Тобто індивідуальний коефіцієнт заробітної плати тепер враховується за всі роки. За бажанням особи та за умови, що збереглися первинні документи про нарахування, можна додатково подати довідку про зарплату за будь-які 5 років до 1 липня 2000 року.

Але відмовитися від зарплати після 2000 року вже неможливо. І це іноді негативно відбивається на підсумковому коефіцієнті зарплати. Але зробити з цим уже нічого не можна.

Про те, як вийшло, що Роману вигідніше було не працювати в певні роки, розповідає в новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін.

Вас також можуть зацікавити новини:

Примусовий донат чи податок на війну: скільки коштуватиме пальне з 1 вересня (відео)

Українки можуть отримати допомогу 15 тисяч доларів: встигніть подати заявку до 31 липня (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні