Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниПримусовий донат чи податок на війну: скільки коштуватиме пальне з 1 вересня...

Примусовий донат чи податок на війну: скільки коштуватиме пальне з 1 вересня (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
Від 1 вересня в Україні через підвищення акцизних зборів подорожчають усі види палива, зокрема бензин, дизель та автомобільний газ. Розповідаємо, які цінники побачать водії на АЗС вже з початку восени.

У новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” відповідаємо на такі запитання: 

  • Які цінники побачать водії на АЗС?
  • Чим обґрунтовано ріст акцизу на паливо?
  • Що відбуватиметься з цінами на пальне до 2028 року?
  • До чого тут війна та Євросоюз?

Комітет Верховної Ради схвалив до другого читання законопроєкт №11256-2 про підвищення акцизів на пальне. В разі остаточного його ухвалення, у чому практично не має сумнівів, вже через півтора місяця – від 1 вересня – наберуть чинності нові ставки акцизних зборів.

Цей закон мав набрати чинності ще 1 липня і привести акцизи на всі види пального у відповідність з європейськими, що є однією з вимог для вступу України в ЄС. Тобто ціни на нафтопродукти мають бути приведені до мінімального рівня, дозволеного в ЄС.

Законодавці запропонували поетапне підвищення податків, яке передбачає збільшення акцизних ставок з 1 січня кожного року з 2025 до 2028. Таким чином європейських цін на пальне слід очікувати лише через 3,5 роки.

Скільки коштуватиме пальне з 1 вересня 2024 року

Директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн пояснив у дописі на сторінці у Facebook, що ціни на пальне зміняться:

  • на бензин – на 1,5 грн/л,
  • на дизельне паливо – на 2 грн/л,
  • на автогаз – до 5 грн/л. 

Однак, підвищення цін також залежатиме від вартості імпорту палива та курсу євро, адже в законі податкові ставки прописані саме у цій валюті.

Які будуть ціни на бензин у наступних  роках

За прогнозом члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина за наступні 4 роки вартість літра бензина може зрости на 8-10 гривень.

Утім, підвищення податків на пальне має ще одну мету крім вступу до Євросоюзу. Акцизні збори в Україні спрямовуються не на будівництво доріг, як було раніше, принаймні на папері.

Тепер усі податкові збори з продажу пального йдуть до загального державного бюджету, а далі – на фінансування армії, оскільки Україна не має права використовувати на її забезпечення кошти, отримані від західних партнерів. Тож можна сміливо назвати очікуване підвищення цін на пальне примусовим донатом чи податком на війну.

За оцінками фахівців, підвищення акцизу на пальне дозволить поповнювати оборонний бюджет приблизно на 6 млрд грн щомісяця. І це крапля в морі, адже бюджетна діра становить близько 60-80 млрд грн. Тобто акцизні збори – це лише 10% від того, що потрібно для фінансування армії.

Якими будуть наслідки підвищення акцизів на паливо, розповідаємо в новому відео на Youtube-каналі “На пенсії”.

Вас також можуть зацікавити новини:

Час затягувати паски: чи світить пенсіонерам індексація пенсій у майбутні три роки (відео)

Українки можуть отримати допомогу 15 тисяч доларів: встигніть подати заявку до 31 липня (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні