Субота, 5 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниКава стала дорожчою майже на 20%: що відбувається з цінами на популярний...

Кава стала дорожчою майже на 20%: що відбувається з цінами на популярний продукт

Этот материал также доступен на русском языке
Світові ціни на каву в другому кварталі цього року стали значно вищими. Що спровокувало зростання вартості кавових енрен, розповідаємо в цьому матеріалі.

Подорожчання “стратегічного” продукту відбулося через сильну спеку в основних регіонах Азії, де вирощують кавові дерева, пише Nikkei Asia.

Як змінилися ціни на каву

Сорт Робуста на Лондонській біржі наприкінці червня став дорожчим на 18,1% порівняно з кінцем березня. А ще 6 червня було зафіксовано рекордну позначку на рівні $4 394 за тонну. Вартість сорту Арабіка за три місяці збільшилася на 20,6%.

Раніше ми писали, що на продуктових ринках введуть нові вимоги.

Чому піднялася вартість кави

На думку аналітиків, такий різкий стрибок цін був викликаний аномальною спекою в Південно-Східній Азії. З квітня середні стовпчики термометрів у В’єтнамі, Таїланді та на Філіппінах підіймалися до 48 ⁰С.

В’єтнамським фермерам, які виробляють близько 40% світового обсягу зерен робусти, завдала шкоди посуха, яка може знизити й осінній урожай. Відповідно, до осені для споживачів може ще злетіти вартість розчинної кави.

“Урожай сорту робусту торік був поганим, тому ціни зростають через побоювання, що другий рік поспіль урожай буде мізерним, і це продовжить жорсткий баланс між попитом і пропозицією”, – пояснив Масанобу Такано, представник торговельного дому S.Ishimitsu & Co.

За прогнозами Міністерства сільського господарства США, у 2024-2025 роках очікується зростання виробництва кави на 7,1 млн мішків (1 мішок = 60 кг) – до 176,2 млн мішків. При цьому очікується, що глобальне споживання кави збільшиться на 3,1 млн мішків – до 170,6 млн мішків.

Вас також можуть зацікавити новини:

Час затягувати пояси: чи світить пенсіонерам індексація пенсій у майбутні три роки (відео)

Українки можуть отримати допомогу 15 тисяч доларів: встигніть подати заявку до 31 липня (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні