Понеділок, 8 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 5 липня – чому цього дня прийнято пригощати...

Свята та народні прикмети 5 липня – чому цього дня прийнято пригощати близьких випічкою

Этот материал также доступен на русском языке
5 липня в Україні відзначають День трудоголіка. Православні вшановують пам'ять преподобного Афанасія Афонського та ікону Богоматері "Домобудівниця" ("Економіса"). Іменини відзначають Афанасій і Варвара. У народному календарі Афанасьєв день. У цей день не потрібно лінуватися і байдикувати.

5 липня – яке свято відзначають в Україні

5 липня в нашій країні та багатьох інших країнах відзначають День трудоголіка. Багато хто помилково вважає, що трудоголік – це знахідка для начальника, але насправді це просто форма залежності. Трудоголіки завдають шкоди самі собі через зайвий стрес і недосипання. День трудоголіка придумали якраз для того, щоб підвищити обізнаність про негативні наслідки цього явища. Цього дня трудоголікам варто поставити завдання на паузу і розслабитися, переоцінивши своє ставлення до роботи. Краще спланувати свій час так, щоб вистачало часу і на інші життєві сфери.

А ще 5 липня мільйони людей відзначають День механічного олівця. Перший механічний олівець був запатентований 1822 року Семпсоном Морданом і Джоном Ісааком Хокінсом у Великій Британії. Після цього кілька компаній почали масове виробництво механічних олівців.

5 липня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять преподобного Афанасія Афонського та ікону Богоматері “Домобудівниця” (“Економіса”).

Святий Афанасій Афонський здобув освіту в Константинополі і став викладачем, а пізніше прийняв чернечий сан. На горі Афон Афанасій об’єднав скити ченців і заснував Велику Лавру. Святий володів даром чудотворення, він міг хресним знаменням зцілити хворого або вигнати нечисть. 

Ікона Божої Матері “Домобудівниця”, (“Економісса”) знаходиться на горі Афон, в обителі святого Афанасія. За переказами, одного разу на Афоні почався сильний голод, і ченцям довелося покинути монастир. Останнім пішов преподобний Афанасій, але недалеко від монастиря він зустрів жінку під блакитним покривалом. Старець дуже здивувався – жінкам не можна було проходити на Афон. Незнайомка пообіцяла, що допоможе вижити ченцям і буде Економіссою, тобто, Домоправителькою монастиря, якщо вони не покинуть обитель. Жінка назвала себе Матір’ю Господньою і веліла Афанасію стукнути палицею по каменю, після чого звідти забило джерело. Коли ченці повернулися в обитель, комори були наповнені доверху. На згадку про це було написано ікону, а чудесне джерело досі дає цілющу вологу паломникам.

5 липня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • подружжю сперечатися навіть через дрібниці -це призведе до тривалого розладу,
  • лінуватися і байдикувати – до злиднів, 
  • засмучуватися і скаржитися на долю – весь рік будеш плакати,
  • брехати і поширювати плітки – зіпсується ваша репутація.

Цього дня високий ризик порізів, поранень і уколів, тому краще дотримуватися техніки безпеки з гострими предметами.

5 липня краще не працювати після обіду, всі справи краще завершити в першій половині дня.

5 липня – що заведено робити цього дня

Цього дня до святого Афанасія звертаються з проханнями про мир, допомогу у розв’язанні суперечок, а також зцілення від хвороб.  

Ікона “Економіса” відома своїми чудесами. Їй моляться під час голоду і злиднів, просять допомоги в пошуку роботи і бізнесі, подоланні фінансових проблем.

В Афанасьєв день заведено готувати випічку у вигляді місяця і пригощати нею сусідів і знайомих. Наші пращури вірили, що так можна привернути в дім багатство і добробут.

5 липня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • місяць на небі яскравий – осінь буде теплою і сухою;
  • веселка вранці – піде дощ, удень – до вітряної погоди;
  • краплі вологи з’явилися на кленовому листі – чекайте затяжних дощів через два дні.

5 липня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Анна, Арсеній, Опанас, Варвара, Василь, Єлизавета, Кирило, Сергій, Степан і Тихон.

Вас також можуть зацікавити новини:

Кабмін змінив правила виплат сім’ям військових: хто може отримати 15 мільйонів гривень (відео)

Пенсіонер VS Пенсійний фонд: на чий бік став Верховний суд у справі про реформу 2017 року (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні