Неділя, 30 Червня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні планують запровадити новий вид пенсії: хто зможе отримувати одразу дві...

В Україні планують запровадити новий вид пенсії: хто зможе отримувати одразу дві виплати

Этот материал также доступен на русском языке
На українців очікують глобальні зміни. Розповідаємо в цьому матеріалі, що збирається змінити уряд у пенсійному законодавстві.

В Україні незабаром планують запровадити накопичувальну систему, яка буде включена до пенсійного страхування в обов’язковому порядку. Про це заявила заступниця Мінсоцполітики Дарина Марчак. 

Планується, що накопичувальну систему буде впроваджено після того, як закінчаться військові дії та стабілізується економіка. При цьому Марчак наголосила на важливості створення необхідної законодавчої бази для підготовки інфраструктури перед нововведеннями.

Раніше ми писали, що виплата пенсій в Україні буде здійснюватися по-новому.

На її думку, українцям варто збирати гроші на пенсію вже з самого початку трудового стажу, оскільки це потрібно як для підтримки пенсіонерів, так і для забезпечення своєї старості.

“Таким чином, ви будете не тільки впливати на підвищення розміру своєї пенсії в майбутньому, а й підтримувати поточних пенсіонерів – бабусь і дідусів, які в період війни живуть на пенсію. Це буде проявом соціальної згуртованості, підтримка один одного у важкі часи”, – зазначила заступниця міністра.

Як влаштована накопичувальна система

У рамках накопичувальної системи буде створено персональні пенсійні рахунки, на які українці вноситимуть регулярні внески за весь час своєї трудової діяльності.

Як стверджують у Мінсоцполітики, кількість українців, які роблять добровільні додаткові внески, зростає. Наразі йдеться про 900 тисяч осіб.

“З огляду на загальну кількість пенсіонерів (10,5 мільйона) і кількість учасників добровільних накопичувальних схем (близько 900 тисяч) бачимо, що рівень долученості громадян до добровільних пенсійних накопичень уже суттєвий, але все ще не достатній. Тому нам потрібно впроваджувати накопичувальну пенсійну систему як елемент обов’язкового пенсійного страхування”, – пояснила Марчак.

Як впроваджуватимуть накопичувальну систему в Україні

Насамперед необхідно вибудувати відповідну законодавчу основу і підготувати інфраструктуру для впровадження накопичень

Планується, що солідарна пенсійна система має становити не менше 40% від середньої заробітної плати, яку отримував пенсіонер. А новий вид пенсії збільшить виплати на 15-20%.

“Це дало б змогу забезпечити загальний розмір пенсії, який отримуватиме людина, на рівні 60% її попереднього заробітку, що відповідатиме середньоєвропейському рівню”, – прогнозує Марчак.

Вас також можуть зацікавити новини:

Не розраховуйте на пенсію: яку базову допомогу запровадить уряд (відео)

Чи будуть надбавки пенсіонерам 65+: до якого віку дають доплату до пенсії (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні