Неділя, 7 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 14 червня – навіщо цього дня потрібно обов'язково з'їсти...

Свята та прикмети 14 червня – навіщо цього дня потрібно обов’язково з’їсти гречану кашу

Этот материал также доступен на русском языке
14 червня в Україні відзначають Всесвітній день донора крові. Православні вшановують пам'ять пророка Єлисея. Іменини відзначають Іван та Яків. У народному календарі Єлисей Гречкосій. Цього дня не потрібно проводити будівельні та ремонтні роботи.

14 червня – яке свято відзначають в Україні

14 червня в нашій та багатьох інших країнах відзначають Всесвітній день донора крові. Свято було створено ООН 2005 року і присвячене до дня народження Карла Ландштейнера, австрійського лікаря-імунолога, який відкрив групи крові людини.

Подія покликана підвищити обізнаність про важливість донорства крові та заявити про вдячність донорам, які буквально рятують людські життя. Це свято – чудовий привід приєднатися до добровольців, які діляться своєю дорогоцінною кров’ю, щоб врятувати чиєсь життя.

Також 14 червня мільйони людей у світі відзначають Міжнародний день блогера. Це одна з новітніх професій, яка стала дуже популярною за останні роки. Згідно зі статистичними даними у світі вже понад два мільярди блогерів. Вітаємо всіх блогерів зі святом і бажаємо їм досягати у своїй захопливій справі крутих вершин і хороших гонорарів! 

А ще 14 червня відзначають День кавових зерен. Це свято об’єднує любителів кави в усьому світі та слугує чудовим приводом спробувати нові сорти й дізнатися більше про їхні смакові якості. Пропонуємо вам цього дня відвідати свою улюблену кав’ярню, щоб насолодитися чашкою ароматного напою в компанії друзів або близьких.

Крім того, 14 червня відзначається Міжнародний день ванни. Прийміть сьогодні ванну і постарайтеся розслабитися і відновити свій душевний і фізичний стан. Адже купання у ванній допомагає зняти напругу і відновлює енергію. Використовуйте ароматичні олії або піну для ванн. Запаліть свічки та увімкніть улюблену музику, створивши ідеальну атмосферу для розслаблення. Присвятіть день самому собі, це точно піде вам на користь!

14 червня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять пророка Єлисея, який був помічником Іллі-пророка, а пізніше і сам став пророком. Він умів передбачати майбутнє і володів даром чудотворення. Згідно з легендами, він зціляв безнадійно хворих і оживляв померлих. Мощі святого збереглися і частково зберігаються в Олександрії.

14 червня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • проводити будівельні та ремонтні роботи – все піде шкереберть,
  • проводити день порізно подружжю – стосунки можуть зіпсуватися,
  • злословити та бажати зла іншим – це повернеться до вас самих,
  • обжерливості – будуть проблеми зі шлунком,
  • лінуватися і недобросовісно робити роботу – почнуться хвороби та фінансові проблеми.

Також не можна цього дня відмовляти в милостині тим, хто про неї просить.

14 червня – що заведено робити цього дня

Цього дня до святого звертаються з проханнями про здоров’я близьких і захист незаслужено скривджених. Вважається, що у святого можна просити все, що завгодно. Усі прохання незабаром здійсняться за умови, що зроблені вони були з чистими помислами та не несуть зла іншим.

Здавна вважається, що якщо цього дня хрестити дитину, то вона проживе щасливе життя.

14 червня вважається вдалим днем для нових покупок, особливо одягу. Куплені сьогодні речі принесуть задоволення і довго прослужать. А на торговців чекає в цей день хороший виторг.

У день Єлисея Гречкосія сіяли гречку, а господині варили гречану кашу, щоб у домі був достаток. Люди вірили, що той, хто з’їсть у Єлисеїв день гречку, буде здоровим і щасливим. 

14 червня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • півень трясе головою і співає – йде негода;
  • коні іржуть – до рясного врожаю вівса;
  • зірки блищать на небі – погода буде спекотною, мерехтять – буде гроза.

З давніх-давен люди помітили, якщо 14 червня дощ іде весь день, то така ж погода буде ще протягом семи тижнів.

14 червня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександр, Андрій, Анна, Антоніна, Данило, Іван та Яків.

Вас також можуть зацікавити новини:

Простіше, але дорожче: які податки готує уряд для мільйонів українців (відео)

Масштабна афера: усі пенсії після 2017 року обчислені неправильно (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні