Сьогодні, 7 червня, відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Які продукти найчастіше підробляють і як відрізнити підробку.
Раніше ми розповідали, у чому користь вершкового масла.
Як відрізнити доброякісний молочний продукт від підробки? Це можна зробити не лише в лабораторії, а й у домашніх умовах.
Недобросовісні виробники часто додають у сир рослинні жири, чого не повинно бути – сир повинен складатися тільки з молока. Щоб перевірити, чи містить сир домішки, потрібно залишити шматочок продукту за кімнатної температури на 8–10 годин. Якщо сир пожовк, але смак і запах у нього не змінився, значить, у ньому є рослинні добавки. Якщо ж у нього з’явився кислуватий запах – продукт натуральний.
Щоб перевірити, чи немає в сирі крохмалю, на шматочок сиру потрібно капнути йодом і почекати п’ять хвилин. Якщо сир посинів або став фіолетовим, то в нього додали крохмаль. Натуральний продукт від йоду буде жовтим або коричневим.
Також якість сиру можна перевірити за допомогою гарячої води. Киньте шматочок сиру в окріп. Якщо він повністю розплавиться і перетвориться на в’язку масу, значить натуральний сир. Якщо він розпадеться на пластівці, а на воді з’явиться жирна плівка – перед вами підробка.
Якісне молоко має жовтуватий відтінок, якщо воно біле або синювате, значить, в ньому присутні добавки. Найчастіше молоко розбавляють водою. Щоб це перевірити, потрібно у склянку із теплою водою повільно влити молоко. Якщо цівка відразу ж змішується з водою – молоко розбавлене. Якщо збирається на поверхні – продукт натуральний.
Щоб покращити зовнішній вигляд молока та збільшити термін його зберігання, виробники додають до нього борошно, крохмаль, крейду, антибіотики. Наявність будь-яких домішок у молоці можна перевірити за допомогою кислоти. Налийте молоко в столову ложку і капніть у нього оцтом: якщо на поверхні з’являться бульбашки, то в молоці є домішки.
Так само просто можна перевірити молоко і наявність антибіотиків. Залишіть трохи молока у теплому місці. Натуральне молоко за добу почне прокисати і стане желеподібним. Молоко з антибіотиками залишиться «свіжим». Справа в тому, що антибіотики уповільнюють зростання молочнокислих бактерій, які є в натуральному молоці.
Щоб перевірити свіжість молока, в якому немає візуальних ознак бродіння, налийте його в невелику ємність і всипте туди половину чайної ложки соди. Якщо з’явилася піна, молоко несвіже.
Фальсифіковане вершкове масло можна купити чи не частіше за інші молочні продукти. Натуральне масло складається тільки з вершків та молока, без рослинних домішок. При покупці звертайте увагу на колір масла – воно не повинно бути як яскраво-жовтим, так і білим. Якісне масло повинна бути твердим і гладкия, не кришитися і не шаруватися, коли його ріжуть.
Щоб перевірити якість вершкового масла, візьміть невеликий шматочок продукту та опустіть у гарячу воду. Натуральне масло відразу розплавиться і розтечеться калюжкою, а масло з домішками рослинних жирів розпадеться на шматочки.
У багатьох українців підвіконня прикрашають фіалки, але не всі квітникарі можуть похвалитися яскравим та пишним…
У понеділок, 25 листопада, під впливом антициклону на всій території країни опадів не очікується. Вночі…
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?
Цей тиждень обіцяє бути насиченим: Марс та Плутон формують опозицію, додаючи динаміки у розвиток світових…
Коли закінчиться війна в Україні – військовий експерт зробив несподіваний прогноз
Різдвяний піст потрібен нам для того, щоб приготувати свою душу до зустрічі великого свята –…