Неділя, 30 Червня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 2 червня є привід запустити паперового змія

Яке сьогодні свято: 2 червня є привід запустити паперового змія

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 2 червня 2024 року. 153-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року залишається 213 днів.

Які свята відзначають 2 червня

Загальні:

2 червня прийнято святкувати День запуску паперових зміїв та літачків  та Свято падаючих шаф.

Запуск паперових зміїв і літачків належить до найдавніших розваг у світі. Ніхто не може з певністю сказати, коли воно точно з’явилося, але відомо, що люди знали про це заняття кілька тисячоліть тому.

Ще з цим днем ​​пов’язані День здорового харчування (День відмови від надмірностей у їжі) та Всесвітній день боротьби з розладами харчової поведінки, а також Міжнародний день людей, які подолали рак.

У першу неділю червня відзначається Міжнародний день людей, які подолали рак. Він був заснований у США та присвячений людям, які знайшли в собі сили та мужність протистояти смертельному захворюванню, зуміли подолати небезпечні онкологічні хвороби.

В Україні цього дня відзначають День працівників водного господарства, День працівників місцевої промисловості, День меліоратора.

Саме працівники водного господарства стежать за справною роботою 3400 км. українських водопроводів. Завдяки їм у наших кранах є вода, працює каналізація, а промислові підприємства можуть використовувати воду для виробничих потреб. До того ж, працівники водного господарства опікуються 1160 українськими водосховищами, каналами та ставками для розподілу води.

Церковні:

У церковному календарі 2 червня цього року – Тиждень 5-й після Великодня, про самарянина.

Цей день в історії

У 1537 році папа римський Павло III спеціальною буллою визнав індіанців людьми з душами і заборонив перетворення їх на рабів.

1652 – Повстання Богдана Хмельницького: відбулася Битва під Батогом. Об’єднана армія запорізьких козаків під проводом Богдана Хмельницького та кримських татар хана Іслама III Герая завдала розгромної поразки війську Речі Посполитої на чолі з Мартином Калиновським. Після битви кілька тисяч польських бранців, у тому числі високопоставлених полководців, було страчено.

У 1782 році було засновано Banco Nacional de San Carlos – майбутній Банк Іспанії.

У 1857 році Джеймс Гіббс з Вірджинії запатентував однониткову стібкову швейну машинку.

У 1891 році на пропозицію ірландця Вільяма Маккрама у футболі було введено пенальті.

У 1896 році італієць Гульєльмо Марконі в США запатентував радіо.

У 1910 році в голландській Новій Гвінеї було виявлено плем’я пігмеїв.

1924 року президент США Калвін Кулідж підписав Закон про громадянство індіанців: всі індіанці, народжені на території США, отримали американське громадянство.

1953 року у Вестмінстерському абатстві відбулася коронація Єлизавети II, королеви Великобританії. Вперше здійснювалася телетрансляція цієї події.

1955 – заснований космодром Байконур.

1979 – початок першого візиту Папи Римського Іоанна Павла II до Польщі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні