Неділя, 7 Липня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяНайнебезпечніша температура для прання постільної білизни – не періть так ніколи

Найнебезпечніша температура для прання постільної білизни – не періть так ніколи

Этот материал также доступен на русском языке
Досвідчені господині старшого віку пам’ятають часи, коли постільну білизну прали ледь не в окропі, а той виварювали. Справді, простирадла з білової бавовни підходять для прання при температурі 90-95 градусів. Але сьогодні, зазвичай, ми користуємося постільною білизною з інших тканин. Тож, аби не зіпсувати улюблений комплект, дотримуйтеся цих правил.

Температура прання в машині-автомат залежить від типу тканини

Найпоширенішою тканиною, з якої шиють білизну в Україні, є бязь. Залежно від різновиду вона може на 100% складатися з натуральної тканини бавовняної або мати незначні домішки синтетичних волокон. Максимальна температура для прання натуральної бязі – 60 градусів. Не слід використовувати кондиціонер.

Раніше ми розповідали, скільки порошку потрібно для прання.

Сучасно і стильно виглядає білизна з сатину. Вона має гладкий, блискучий лицьовий бік і матовий виворіт. Але зверніть увагу на етикетку: певні різновиди сатину можуть містити 50-60% синтетики. Тому рекомендується прати цю тканину при температурі не вище 40 градусів. Якщо синтетичних волоком більше половини – при 30 градусах.

На третьому місці за поширенням – ранфорс. За своєю суттю це покращена бязь, яка має більш щільну структуру. Відповідно і прати можна максимум при 60%, якщо немає значних домішок синтетики.

Поплі́н має шовковисту структуру. Тканина ніжна, але досить міцна. В ідеалі виготовляється з бабовняних волокон, хоча може мати домішки синтетичних. Перед основним пранням рекомендується постіль з попліну замочити в прохолодній воді. Потім прати за температури не вище 40 градусів.

Перкаль — тонка і дуже цупка бавовняна тканина. Вона належить до групи технічних тканин, тому постільна білизна з неї дуже довговічна. Прати таку постіль можна при 60 градусах.

М’яка фланель підходить для зимового періоду. Вона ворсиста, тому чудово зберігає тепло. Проте з часом починає «скочуватися». Неправильне прання цьому також сприяє. Тож постіль із фланелі перуть при 30-40 градусах.

На ринку чималий вибір постільної білизни з поліестру. Такі вироби досить бюджетні і довговічні. На вигляд можуть бути дуже схожими на натуральні тканини, тому уважно читайте етикетку. Прати таку постіль можна за температури 30-40 градусів. Інакше є ризик, що вона дуже деформується.

Дуже гарно виглядають постільні комплекти з шовку. Проте через свою ціну та складність у догляді вони не надто поширені в українських домівках. Якщо ви є власницею такого комплекту, то рекомендуємо прати його при температурі 30 градусів в делікатному режимі без попереднього замочування і з мінімальним віджимом.

Якщо ви не впевнені, з якої саме тканини виготовлена ваша постіль, періть її за температури 40 градусів, попередньо замочивши у теплій воді. Речі, які можна вивернути, краще прати навиворіт.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні