Середа, 3 Липня, 2024
ГоловнаНовиниУмови виходу на пенсію змінять: що потрібно знати майбутнім пенсіонерам

Умови виходу на пенсію змінять: що потрібно знати майбутнім пенсіонерам

Этот материал также доступен на русском языке
Скільки стажу потрібно для оформлення пенсії? У Пенсійному фонді пояснили, що зміниться для українців.

Умови виходу на пенсію в Україні змінюватимуться протягом наступних чотирьох років, а саме необхідний до оформлення пенсії стаж збільшуватиметься.

Про це нагадали у Пенсійному фонді України.

Раніше ми розповідали, на кого з пенсіонерів чекає перерахунок пенсійних виплат з 1 червня. Щоб вийти на пенсію у 2024 році у 60 років достатньо мати не менше 31 року страхового стажу як для чоловіків, так і для жінок. Це передбачено Законом України №1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Якщо стажу не вистачає, пенсію доведеться відкласти. За наявності не менше 21 року стажу вийти на пенсію можна у 63 роки, а за наявності не менше 15 років стажу – у 65 років.

Умови виходу на пенсію змінюватимуться до 2028 року. Зміни передбачені пенсійною реформою. Кожні 12 місяців вимога до кількості страхового стажу збільшуватиметься на один рік. Так, для виходу на пенсію потрібно буде:

  • у 2025 році — 32 роки страхового стажу;
  • у 2026 році — 33 роки страхового стажу;
  • у 2027 році — 34 роки страхового стажу;
  • у 2028 році — 35 років страхового стажу.

Як нагадують у Пенсійному фонді, страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному (соціальному) страхуванню та за який щомісячно сплачено страхові внески на суму не менше мінімального страхового внеску. Якщо нарахована зарплата найманого працівника менша за мінімально вставлену законом, роботодавець зобов’язаний донарахувати ЄСВ у мінімальний страховий внесок.

Перевірити свій страховий стаж, сплачені страхові внески та нараховану зарплату можна на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Вас також можуть зацікавити новини:

Злощасний перерахунок пенсій: на якій підставі обмежують виплати

Влада хоче зібрати з українців сотні мільярдів: які податки планують підвищити (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні