Це тісто кулінари називають “потопельником”, тому що для його приготування використовується холодна вода.
Раніше ми розповідали, як приготувати ліниві пиріжки з капустою.
Інгредієнти:
- Вода – 350 мл;
- Цукор – 1 ст. л.;
- Сухі дріжджі – 1,5 ч. л;
- Сіль – 1 ч. л. без верху;
- Рослинна олія – 2,5 ст. л;
- Борошно – 2 пів літрові баночки.
Приготування:
- У глибоку миску налийте теплу воду, всипте цукор та дріжджі, все перемішайте, відставте опару на 5-10 хвилин, щоб вона підійшла – утворилася шапочка з дріжджів.
- Після цього до дріжджової опари додайте сіль, олію, просіяне борошно і замісіть тісто.
- Тісто має вийти м’яким і не липнути до рук. Важливо не забивати його борошном. Якщо в процесі вимішування, воно буде липнути до рук, то можна додати трохи олії.
- Далі тісто потрібно скласти в целофановий пакет і відправити на 15-20 хвилин у каструлю з холодною водою, чим холодніше, тим краще. Тісто повинно бути повністю під водою.
- У воді дріжджове тісто дуже швидко підніметься і наповниться пухирцями повітря. Одна з ознак готовності тіста – воно має плавати як поплавець, тобто піднятися на самий верх.
- Після цього потрібно дістати тісто та приступати до формування пиріжків.
- З цього тіста можна приготувати і смажені пиріжки, і печені.
- В якості начинки можна вибирати будь-яку – картоплю, капусту, яблука, сир солодкий, сир із зеленню, відварені яйця із зеленню.