Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнців закликали зробити запаси води та їжі: повернулися відключення світла — які...

Українців закликали зробити запаси води та їжі: повернулися відключення світла — які графіки

Этот материал также доступен на русском языке
В яких регіонах України застосовуватимуть планові графіки відключення світла, з чим це пов'язано та як краще підготуватися.

У зв’язку з дефіцитом в енергосистемі по всій Україні протягом 16 травня будуть застосовуватись графіки погодинних відключень електроенергії.

Про це повідомили у пресслужбі “Укренерго”.

Раніше ми розповідали, на скільки та коли зростуть тарифи на електроенергію.

Причина таких обмежень — підвищення споживання електроенергії через похолодання, до чого енергосистема була неготова через наслідки п’яти масованих ракетно-дронових атак, скоєних РФ з 22 березня.

Відключення застосовуватимуть як до побутових, так і промислових споживачів. Виняток зроблять лише для об’єктів критичної інфраструктури.

Як розповіли в “Укренерго”, планові відключення зроблять роботу енергосистеми безпечнішою та будуть більш передбачуваними для споживачів, що дозволить планувати свій час.

Для кожного регіону визначено ліміти споживання, відповідно до яких регіональні обленерго та визначатимуть час відключення електроенергії.

Дізнатися графіки відключень у своєму регіоні можна на офіційних сайтах обленерго, а також на їхніх сторінках у соцмережах. Адреси офіційних сайтів обленерго можна знайти за посиланням.

Як підготуватися до відключень електроенергії

До відключень електроенергії потрібно бути готовим, заздалегідь дізнавшись про терміни і відповідно спланувавши свій час.

Також для стабілізації ситуації в енергосистемі рекомендується економно використовувати електроенергію, зокрема прилади, що споживають багато електроенергії:

  • кондиціонери;
  • обігрівачі;
  • водонагрівачі та бойлери;
  • пральні машини;
  • пилососи.

Влада також рекомендує підготувати та зарядити повербанки та портативні зарядні станції, зробити запас ліхтариків, ламп на батарейках або акумуляторах, свічок, сірників, батарейок тощо.

Також важливо заздалегідь подбати про наповненість домашньої аптечки необхідними ліками.

Не завадить зробити запаси води та пиття.

Серед загальних рекомендацій — зробити запас питної та технічної води з розрахунку 3 літри питної води (включаючи споживану з їжею рідину) на людину на добу та 10-12 літрів технічної води для гігієни та приготування їжі. Запаси необхідно зробити щонайменше 3 днів.

Рекомендується також запастися їжею, яка не псуватиметься без холодильника і не вимагатиме електроенергії для її приготування. Наприклад:

  • м’ясні, рибні та овочеві консерви;
  • сушене та в’ялене м’ясо; сублімовані продукти (каші, локшина швидкого приготування та супи, які необхідно заливати окропом, або гречка, яку можна заливати водою кімнатної температури);
  • хлібці, печиво, сухарі;
  • сухофрукти, горіхи;
  • шоколад, цукерки; енергетичні батончики.

Вас також можуть зацікавити новини:

На яку пенсію можна розраховувати за мінімальної зарплати: стала відома точна сума

Незалежно від місця перебування: до якого віку потрібно оновлювати свої військово-облікові дані (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні