Новини

Свята та народні прикмети 8 травня – що не можна робити в Світлу середу

8 травня – яке свято відзначають в Україні

8 травня 2024 року в Україні відзначають День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Він був заснований у 2015 році замість Дня перемоги у Великій Вітчизняній війні. Саме 8 травня пам’ять про загиблих у Другій світовій війні вшановують європейські країни.

За різними оцінками Україна в Другій світовій війні втратила від 8 до 10 мільйонів людей, половина з яких — мирні жителі. Близько 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до Німеччини. Під час війни також було зруйновано близько 700 міст та селищ міського типу та близько 30 тисяч сіл.

8 травня також відзначають День пам’яті та примирення — це також день пам’яті загиблих у Другій світовій війні. Його було засновано у 2005 році Генеральною Асамблеєю ООН до 60-річчя закінчення Другої світової війни в Європі.

Ще один пам’ятний день 8 травня — Міжнародний день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. Він присвячений співробітникам та добровольцям організації, які борються за порятунок життів та надають допомогу вразливим категоріям населення по всьому світу. Дата була обрана не випадково: 8 травня – день народження швейцарського гуманіста, засновника Червоного хреста та першого лауреата Нобелівської премії миру Анрі Дюнана.

8 травня – яке церковне свято 2024

8 травня в Україні триває Світла седмиця — період тривалістю сім днів, що включає Великодню неділю і шість наступних днів. У Світлий понеділок церква згадує свідчення Іоанна Хрестителя про Христа перед своїми учнями.

Також 8 травня шанують апостола та євангеліста Іоанна Богослова та преподобного Арсенія Великого.

Іоанн Богослов — один з дванадцяти апостолів і єдиний з них, який помер природною смертю. Був першим учнем Іоанна Хрестителя і був покликаний Ісусом Христом до Своїх учнів на Генісаретському озері. І тільки Івана та його брата Якова Ісус зробив свідками свого Преображення та Гетсиманського моління.

Апостолу традиційно приписується авторство п’яти книг Нового Завіту: Євангелія від Іоанна, 1-го, 2-го і 3-го Послань Іоанна і Одкровення Іоанна Богослова (Апокаліпсису). Іоанну приписують і багато чудес — він виганяв демонів, зцілював від хвороб і навіть воскресив мертвих.

Його гробниця знаходиться у місті Сельчук, неподалік Ефесу. Згідно з переказами, щороку з могили апостола 8 травня виступав тонкий порох, який віряни збирали та зцілювалися від хвороб.

Також 8 травня вшановують пам’ять преподобного Арсенія Великого. Він жив у Римі, був кліриком однієї з римських церков, а невдовзі був висвячений у диякони. Був учителем синів імператора Феодосія у Константинополі. Незабаром втік до Олександрії, де пішов у Скитську пустелю, де в одному з монастирів став учнем преподобного Іоанна Колова. Прийняв постриг у чернецтво, після чого пішов у затвор.

Славу серед єгипетського чернецтва преподобний Арсеній Великий отримав за своє доброчесне життя і настанови про чернецтво, записані його учнями. Також йому належить тлумачення Євангелія від Луки.

8 травня – що не можна сьогодні робити

У Світлу середу не варто веселитися і вінчатися, оскільки всі християни мають мати лише одну спільну радість – Воскресіння Христове.

Окрім того, у цей день не можна:

  • надто старанно працювати;
  • піддаватися зневірі;
  • чинити зло;
  • лаятися і сваритися;
  • напиватися та об’їдатися;
  • позичати гроші.

8 травня – що заведено робити цього дня

У Світлу середу заведено приділити час молитві, йти до церкви, робити добрі вчинки, приділяти увагу близьким.

Також у давнину цього дня молодь організовувала гуляння з хороводами та іграми. Незаміжні дівчата цього дня молилися за хорошого чоловіка та швидке весілля.

Жінки цього дня пекли пироги із пшеничного борошна. Таким чином сподівалися прискорити настання літа та підвищити врожайність.

8 травня 2024 року — день молодого місяця. Цього дня садівникам та городникам не рекомендується працювати з рослинами. Втім, можна розпушувати і перекопувати ґрунт, полоти бур’яни, а також готувати інвентар.

8 травня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • дощ – до хорошого врожаю грибів;
  • зацвіли яблуні — час сіяти жито та пшеницю;
  • ясний і сонячний день — до спекотного літа.

Також вважається, що почути сьогодні спів ластівок, солов’їв, зозуль та стрижів — на щастя.

8 травня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Арсеній, Іван, Никифор.

Вас також можуть зацікавити новини:

Пенсіонери з низькими пенсіями отримають доплату у травні та червні — хто потрапив до списків

Революційний пенсійний закон прийнято: як тепер враховуватимуть стаж (відео)

Новое на сайте

  • Новини

Це підживлення з підручних засобів просто творить дива: огірки втомитеся збирати

Отримати рекордний урожай огірків можна не тільки, застосовуючи дорогі добрива. Хороший результат дає звичайнісінький настій…

19/05/2024 22:56
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 20 травня: не обійдеться без погодних неприємностей

В Україні 20 травня у деяких регіонах очікується сильна хмарність. Завтра більше хмар – у…

19/05/2024 21:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 20 травня

Чи треба очікувати цього дня геомагнітних хвилювань?

19/05/2024 20:55
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 20 по 26 травня

У цей період зірки рекомендують подумати про цілі, які давно хотіли реалізувати. На обрії новий…

19/05/2024 19:42
  • Статті

Яка гімнастика допоможе при захворюваннях серцево-судинної системи

Систематичні заняття лікувальною гімнастикою за спеціальною методикою для людей похилого віку допоможуть зберегти здоров'я серця,…

19/05/2024 18:46
  • Статті

Від Воскресіння до Вознесіння – як провести 40 днів: що можна, а що не слід робити у цей період

Світле Христове Воскресіння – настільки значуща подія, що святкується сорок днів поспіль. Саме стільки Спаситель…

19/05/2024 17:48