Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 3 травня – навіщо у Страсну п'ятницю потрібно...

Свята та народні прикмети 3 травня – навіщо у Страсну п’ятницю потрібно принести додому 12 свічок

Этот материал также доступен на русском языке
3 травня в Україні відзначають День кондитера. Православні вшановують пам'ять мучеників Тимофія і Маври та ікони Божої Матері Успіння Києво-Печерська. Іменини відзначають Петро і Тимофій. У народному календарі Мавра Молочниця. У цей день не потрібно виставляти своє багатство напоказ.

3 травня – яке свято відзначають в Україні

3 травня в нашій та багатьох інших країнах відзначають День кондитера. Представникам цієї дивовижної професії вдається робити наше життя трохи солодшим і внести в нього частинку теплоти та затишку. Вітаємо всіх кондитерів із професійним святом і бажаємо, щоб ваші дні, немов шоколадки, були смачними, різноманітними, яскравими та солодкими!

Також щороку 3 травня мільйони людей відзначають Всесвітній день сонця. Головною метою свята є привернення уваги суспільства до можливостей використання поновлюваних джерел енергії, а також просування сонячної енергії. Сонце є воістину безмежним джерелом енергії, яке цілком перекриває енергетичні потреби людства. Під час святкування Дня Сонця у світі проводяться різні заходи, на яких головною темою є енергія небесного світила.

До того ж 3 травня в усьому світі відзначають Всесвітній день свободи друку. Основною метою свята є підтримання свободи друку та захист прав журналістів у всьому світі. Цей день нагадує всім жителям планети про важливість свободи слова та інформаційної свободи, які є одним з основних принципів демократії та прав людини. Вільна преса допомагає утримувати владу під контролем, розкриває корупцію та порушення прав людини, сприяє розвитку громадянського суспільства. 

А ще щорічно в першу п’ятницю травня в багатьох країнах відзначають Міжнародний день білого вина Совіньйон. Це один із найпопулярніших і культивованих у світі винних сортів винограду. Він відомий насамперед завдяки своїм неповторним смаковим і ароматичним якостям. На сьогодні всі поціновувачі Совіньйону сходяться в одному – це один з найяскравіших сортів винограду, який за невеликий проміжок часу встиг стати справжньою світовою зіркою. 

3 травня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять мучеників Тимофія і Маври та ікони Божої Матері Успіння Києво-Печерська

Крім того, 3 травня за новим і старим церковним календарем – Велика або Страсна п’ятниця.  Це найскорботніший день Страсного тижня, адже в п’ятницю розіп’яли Христа. У церкві на службі згадують страждання Спасителя, а з вівтаря виносять плащаницю. 

Подружжя Тимофій і Мавра жили в III–IV століттях. Тимофій був читцем у церкві, а також займався переписом богослужбових книг. Під час гонінь на християн його за зберігання заборонених книг схопили та катували, щоб він зрікся віри. Після тортур мученик чудесним чином був зцілений Божою благодаттю. Тоді до Тимофія привели Мавру, щоб вона переконала чоловіка. Але Мавра теж назвала себе християнкою і відмовилася це робити. Подружжя розіп’яли, згодом християни викупили їхні тіла і поховали, а мощі мучеників стали цілющими.

Також 3 травня за новим стилем вшановують одну з найдавніших святинь – Києво-Печерську ікону Успіння Пресвятої Богородиці

За переказами, сама Богородиця вручила цю ікону чотирьом будівельникам Успенського собору Києво-Печерської Лаври. Святиня вважається чудотворною. Відомо, що до заступництва Богородиці через її ікону в Києві вдавалися під час облоги Чигирина турками й татарами 1677 року. В Успенському соборі ікона перебувала до Великої Вітчизняної війни, але 1944 року цю та інші святині вивезли до Східної Пруссії. За деякими свідченнями очевидців вона загинула 1945 року біля Кенігсберга. 

3 травня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • злословити та скандалити,  
  • жартувати та веселитися,  
  • робити прибирання і займатися домашніми справами,
  • шити, вишивати та в’язати, 
  • рубати, пиляти та різати. 

Великим гріхом 3 травня вважається гріх гордині. Цього дня не можна хвалитися своїми успіхами та достатком і виставляти своє багатство напоказ.

Після виносу плащаниці вірянам дозволяється вживати тільки воду і хліб, сирі овочі та фрукти.

3 травня – що заведено робити цього дня

Цього дня до святих звертаються з проханнями про мир і злагоду в сім’ї та гарний урожай.

За народними прикметами в Страсну п’ятницю потрібно принести з церкви 12 свічок, які повинні догоріти вдома. вважається, що це забезпечить щасливий і безбідний рік. 

Цього дня можна садити розсаду капусти, вважається, що тоді врожай подвоїться. Також сьогодні готують зелений борщ із кропивою і належить випити хоча б трохи молока, оскільки святу Мавру величали Молочницею. Вважалося, що цього дня корови, наївшись свіжої та соковитої трави, приносять найпоживніше, найсмачніше і найгустіше молоко. 

3 травня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • багато молодих шишок на ялині – до гарного врожаю пшениці,
  • день дощовий і холодний – буде поганий урожай меду,
  • гроза без дощу – чекай на чудовий урожай зернових,
  • погода мокра – влітку буде багато бур’янів на городі,
  • веселка на небі – у травні буде непостійна погода,
  • день спекотний і сонячний день – до великого врожаю полуниці.

3 травня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Петро і Тимофій.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як збільшити пенсію: чи є сенс переходити на інший вид виплат або подавати до суду (відео)

Щомісяця зникає 100 тисяч пенсіонерів – шокуючі цифри Пенсійного фонду (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні